Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Weekcijfers 15 februari 2022

Covid Weekcijfers 15 februari 2022 - 35175
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden wekelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 15 februari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Weekcijfers 15 februari 2022

Leestijd: 4 minuten

Cijfer Chaos Compleet

De afgelopen week lijkt de laatste week te worden waarin corona een prominente rol in onze samenleving speelde. Je zou verwachten dat, afgezien van de sociale herstelfase, nu alles op zijn pootjes terecht gaat komen met de cijfers. Maar niets is minder waar. Een greep uit de berichten van de afgelopen week, waarin heel veel bestuurders kennelijk moeten wennen aan het nieuwe “nieuwe normaal”.

Burgemeesters volgen een spoedcursus virologie bestrijden en stellen dat het met de komende carnaval nog niet veilig is dit buiten te vieren, maar in kleine zaaltjes is het wel verantwoord (even opletten Hubert Bruls, het is net andersom!).

Het OMT ziet opeens kansen dat besmettingscijfers gaan dalen, na het bereiken van een piek later deze week (even opletten daar: de piek was al rond 1 februari!)

Covid Weekcijfers 15 februari 2022 - 35180

Het Corona Dashboard vermeldt al een week een torenhoog groeigetal van +60%, terwijl de PCR cijfers al twee weken dalen:

Covid Weekcijfers 15 februari 2022 - 35178

Het percentage voor vandaag is plotseling scherp gedaald tot -40% en die gaat precies 7 dagen aanhouden. Uiteraard is de oorzaak het op één dag inhalen van een administratieve achterstand een week geleden, maar dat gaat ons in deze grafiek dus twee weken nutteloze informatie opleveren. Kennelijk een onontwarbare kluwen bij het RIVM.

Ook is er besloten dat er voortaan beter onderscheid gemaakt wordt tussen opnames vanwege en met corona. Dat heeft kennelijk de ziekenhuizen geïnspireerd om nog beter op te letten in hun administratie. De afgelopen dagen zien we namelijk een zeer sterk bijplussen van de NICE cijfers tot meer dan 4 weken terug. Daar waar tot 1 januari  NICE uiteindelijk op ongeveer dezelfde waarde uitkwam als LCPS, blijven deze cijfers nu dus door bijplussen doorstijgen tot soms wel +50%. De ziekenhuizen zien er brood in! Dit is de grafiek waarin we het zichtbaar hebben gemaakt:

Covid Weekcijfers 15 februari 2022 - 35179

We zien de LCPS cijfers (=aantal bezette bedden) als een zwarte lijn, die tot 1 januari zo goed als samenvalt met de NICE cijfers (=aantal opgenomen patiënten). Vanaf 1 januari gaan de cijfers steeds verder uit elkaar lopen. De hamvraag is nu of dit gedrag zich voort zal zetten, of dat LCPS inmiddels inspeelt op dit bijplussen en ook voor de met covid patiënten alvast bedden reserveert. Op dit moment liggen er dus gemiddeld 1,3 patiënten in één corona bed.

Het is bar en boos met de cijfers. Het wordt op zich al een hele kunst het kaf en koren van elkaar te scheiden. Er is inmiddels bij het RIVM wel aandacht voor het onderscheid tussen vanwege en met corona, maar er zijn meer patiënten met een onbekende opnamereden dan vanwege corona en dat is natuurlijk onverteerbaar. Van alle opgenomen patiënten is dan maar een derde vanwege corona. Het wordt gokken hoeveel echte corona patiënten we zouden moeten tellen. Het netto aantal, uitgaande van 50% vanwege corona, is de bolletjeslijn in bovenstaande grafiek. We blijven rekenen met de bruto cijfers, dus inclusief met corona, er zijn geen andere betrouwbare cijfers.

Het reproductiegetal worden we dan weer blij van.

Covid Weekcijfers 15 februari 2022 - 35181

Alle cijfers gaan dezelfde richting op. Nederlandse en Belgische ziekenhuisopnames en ook de PCR cijfers, zowel de berekende als de prognose, alles gaat in dezelfde hoek naar beneden. We zien in deze grafiek ook het effect van de schoolsluiting, omdat we nu het effect van de Omikron BA.2 (inmiddels dominant in Nederland) kunnen meenemen. Rond de jaarwisseling een veel sterkere stijging dan je zou verwachten, zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de corona feestjes. Omdat dit niet oneindig door kon gaan, daarna een correctie de andere kant op, zodra de scholen weer open gingen. Precies het omgekeerde effect als wat door het OMT verwacht werd.

Wat nog interessant is, dat is het bekijken van de bezetting van de verpleegafdeling en IC. Dit is het plaatje dat er bij hoort:

Covid Weekcijfers 15 februari 2022 - 35184

Als we eerst naar de IC bezetting kijken, dan zijn de cijfers na correctie met de cijfers uit het RIVM weekrapport vrijwel gelijk aan de prognose. De cijfers van de verpleegafdeling volgden tot 1 februari na correctie ook min of meer de prognose, maar de laatste weken is de stijging sterker dan de correctie aangeeft. Het lijkt waarschijnlijk dat de 40% patiënten met onbekende opnameredenen toebedeeld moet worden aan de groep met corona. Maar dat blijft gissen. Als we wel met de sterker gecorrigeerde cijfers zouden werken, zouden deze vrij precies de prognose blijven volgen. Het blijft chaos met deze cijfers.

De kans om na een positieve PCR test op de IC terecht te komen, is inmiddels gedaald tot 0,02%, dus een kans van 1 op 5000. Dit plaatje illustreert het:

Covid Weekcijfers 15 februari 2022 - 35185

Een CFR waarde van 0,015% inmiddels en dat is twintig maal zo mild als tijdens de flinke griepgolf van 2018 en zes maal zo weinig als een gemiddelde griepgolf. Het is daarmee zeker geen verkoudheid, maar ook geen enkele reden om meer vrees voor corona te hebben dan voor het vallen van een keukentrapje.

De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 243 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 125 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,96 **

We gaan het weer zien, tot volgende week!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Weekcijfers 15 februari 2022 – Cijfer chaos compleet

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.