Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Om de oorlog in Oekraïne beter te begrijpen

Om de oorlog in Oekraïne beter te begrijpen - 35654
Samenvatting van het artikel

Op zoek naar belangwekkende informatie en gezichtspunten over de oorlog in Oekraïne kwam ik een Brit van Russische origine tegen: Konstantin Krisin. Wat hij schreef en zegt kan ons helpen om beter te begrijpen wat zich aan het afspelen is.

Lees volledig artikel: Om de oorlog in Oekraïne beter te begrijpen

Leestijd: 3 minuten

Om de oorlog in Oekraïne beter te begrijpen

Vanzelfsprekend is het afgrijselijk wat er aan de hand is in Oekraïne. Het is verschrikkelijk dat een leider een keuze maakt, waardoor veel mensen de dood zullen vinden en velen huis en haard verliezen. Plus dat er ook nog onvoorspelbare gevolgen kunnen zijn met grote consequenties, die ver uitgaan boven datgene wat zich nu in Oekraïne afspeelt.

Ik probeer veel te volgen over wat er gebeurt, maar vooral bekijk ik analyses van allerlei deskundigen in binnen- en buitenland. Daarbij probeer ik verder te kijken dan alleen de verontwaardiging en het morele aspect. Want dat is aan de ene kant evident, maar zegt verder weinig over datgene wat zich aan het afspelen is en nog zal afspelen.

Als ik naar analyses kijk, gaat het er mij niet om of ik het nu eens ben met die analyses. Mijn kennis van zaken is te beperkt om dat oordeel te kunnen geven. Maar ik kijk naar de veronderstelde kennis van degene, die de analyses maakt en in welke mate hij/zij consistent is in die analyse.

Tweets van Konstatin Kisin

Gisteren stuitte ik op een serie tweets, die ik bijzonder vond, waardoor ik me verder heb verdiept in de auteur en in de diverse interviews die hij gegeven heeft. Het betreft Konstantin Kisin, van origine een Rus, die vanaf zijn 13e sinds 1995 in Engeland woont.

Ik wil die informatie graag op deze plek delen om gelegenheid te geven om van die analyses en informatie kennis te nemen.

Niet omdat ik het eens of oneens ben met hem, maar omdat het een interessant gezichtspunt geeft van iemand die al jaren in Engeland woont, van het Westen houdt en Rusland en Oekraïne goed kent. (Zijn vrouw komt uit Oekraïne).

Ik begin met een vertaling van zijn serie tweets. Daarna krijgt u de link naar twee belangwekkende interviews van hem op YouTube.

“Er ontwikkelt zich in het Westen een uiterst gevaarlijk “Poetin is irrationeel”-verhaal, waartegen ik de mensen met klem wil waarschuwen.

Dit is een fundamenteel misverstand. Hij kan wel of niet irrationeel zijn, maar zijn daden tot nu toe zijn volkomen rationeel. Dat men dit niet inziet, is het gevolg van het feit dat westerse elites geloven dat iedereen elders volgens hetzelfde morele kader te werk gaat.

Immorele oorlogen

Het westerse morele kader is dat onze leiders wellicht corrupt en slecht kunnen zijn, maar dat ze op zijn minst doen alsof ze gemotiveerd zijn door vrede en humanitarisme.

De ongerechtvaardigde en immorele oorlogen in Irak, Afghanistan, Syrië en Libië werden gerechtvaardigd met (zeer twijfelachtige maar) expliciete humanitaire overwegingen. Het idee dat de leider van een westerse natie een invasie van een buur zou rechtvaardigen op basis van een historische aanspraak op zijn land, is ondenkbaar voor de westerse geest. Maar het is exact hoe de mensen in de rest van de wereld denken.

Rusland en China handelen volledig in overeenstemming met hun morele kader: de wereld is een strijd tussen de zwakken en de sterken. Het Westen is sterk geweest en heeft ons onder de voet gelopen. Nu het Westen verdeeld en afgeleid is, is het tijd voor ons om op te staan. Dat is de mentaliteit.

Je zult niet begrijpen wat er gebeurt totdat je begrijpt dat niet iedereen denkt zoals jij, waarde hecht aan wat jij belangrijk vindt of wil wat jij wilt.”

Toelichting

In zijn uitgebreide toelichting op twee plekken kun je meer kennis nemen van wat hij hiermee bedoelt.

De eerste is een gesprek bij UNHERD van ongeveer een half uur. Het interview wordt in het Engels ondertiteld en kan daarmee eenvoudig ook in het Nederlands omgezet worden. (Ga naar instellingen en kies “automatisch vertalen”  en dan de taal Nederlands).

Zijn nog uitgebreidere analyse tref je aan op zijn eigen video/podcast platform Triggernomotry, waar hij met een collega Francis Foster regelmatig de wereld doorneemt.

Ook hier kan je een Nederlandse vertaling (maar van beperkte kwaliteit) automatisch genereren.

Ik vond het een leerzaam gesprek, dat mij helpt de situatie van dit moment en van de nabije toekomst beter te begrijpen.

Tegelijkertijd is het zeker niet geruststellend. Ook niet op de lange termijn.

Toch hoop ik dat u er ook wat aan heeft ten aanzien van het begrijpen van wat er gebeurt en waarom het gebeurt. Los van de (terechte) morele verontwaardiging en emoties over het ongelooflijk lijden dat momenteel plaats vindt.

U heeft zojuist gelezen: Om de oorlog in Oekraïne beter te begrijpen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Help onze site om ook dit soort informatie te vinden en te delen. Klik hier voor (af en toe) een donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019