Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

In Duitsland gaat het helaas heel anders…

In Duitsland gaat het helaas heel anders… - 36611
Samenvatting van het artikel

Juist omdat binnenkort alle maatregelen in Nederland zijn verdwenen, slaat de schrik je om het hart als je ziet wat er in Duitsland gebeurt, als je hoort wat de Duitse minister Lauterbach allemaal zegt en als je weet wat men daar van plan is. Krijgen we dat in Nederland ook in het najaar?

Lees volledig artikel: In Duitsland gaat het helaas heel anders…

Leestijd: 6 minuten

In Duitsland gaat het helaas heel anders…

Een nieuw verslag van onze correspondent uit Duitsland René Broeders

Zo gaat het nu nog in Duitsland

Deze week  was er in de Tweede Kamer een commissievergadering over de invoering van een Europees reiscertificaat, die op dit moment in Brussel wordt voorbereid. Op een kritische vraag van mevrouw Pouw-Verweij antwoordde minister Kuipers, dat er in Europa op dit moment geen coronasituatie is waarvoor bepaalde maatregelen moeten worden getroffen, maar dat er wat lokale verschillen zijn: “In Duitsland – en dat heeft ook met de vaccinatiestatus te maken – zijn er deelstaten waar de situatie meer problematisch is dan hier”, aldus de minister.

In Duitsland wordt gerekend met de ‘7-Tage-Inzidenz’, een getal van het aantal besmettingen over de afgelopen 7 dagen per 100.000 inwoners. Vandaag ligt dat getal in Duitsland op 1388, met inderdaad verschillen per deelstaat, maar de hoogste waarde is 1938, in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Ter vergelijking: in Nederland is dat getal vandaag 2680. Al lange tijd komen er geen berichten meer over problemen in ziekenhuizen, behalve over zieke personeelsleden, die nog steeds in quarantaine moeten. Met de vaccinatiestatus kan het ook weinig te maken hebben, die ligt ongeveer op het Europees gemiddelde: 75,6% is dubbel gevaccineerd, 57,4% haalde de booster. Je ziet wel, dat in de voormalige DDR minder gevaccineerd en geboosterd is.

In Nederland liggen de getallen zelfs lager (respectievelijk 71% en 51,7%).

Hoewel de Duitsers zelf denken dat ze nog midden in een catastrofale pandemie zitten, klopt het niet wat minister Kuipers zegt.

Al geruime tijd dalen ook in Duitsland de besmettingen (al is er de afgelopen week een lichte stijging, wellicht vanwege carnaval), net als de ziekenhuis- en ic-bezetting van patiënten met of door corona (dat wordt er in Duitsland tegenwoordig zo bij gezegd). In Berlijn ligt het besmettingscijfer vandaag op 692 per 100.000, een kwart van Nederland. Toch zitten nog alle leerlingen in alle scholen in Berlijn de hele dag met een mondkapje op in de klas en op het schoolplein moet het ook op, tenzij er 1,5 meter afstand gehouden wordt.

In het hoger onderwijs moet het zelfs een FFP2-masker zijn. Alleen bij een tentamen mag je dat afdoen. Een tijdje mochten schoolkoren weer repeteren, als de zangers op 2 meter afstand van elkaar stonden, maar sinds een paar weken moeten ze ook tijdens het zingen een mondkapje op. Bij de supermarkten in Berlijn staat bij elke ingang een controleur om te kijken of je het juiste masker op hebt, een ‘gewoon’ medisch masker mag daar niet.

Alle horeca, musea en bijeenkomsten mag je alleen met een coronacertificaat bezoeken, dus gevaccineerd (met booster), genezen of getest (3G), er geldt nog steeds de 1,5-meter-regel, en een mondkapje. Je moet ook buiten in een wachtrij een mondkapje op, net als bij demonstraties. Ook in het hele Berlijnse openbaar vervoer geldt 3G.

Absurde maatregelen

De lijst met voorschriften is een paar A4-tjes lang. De meest absurde maatregel geldt bij privé-bijeenkomsten: zodra in het gezelschap 1 ongevaccineerde aanwezig is, mogen er nog maar 2 personen buiten je eigen huishouden bij zijn. Ook in je eigen huis dus!

Nog steeds wordt er in Duitsland vanuit gegaan, dat ongevaccineerden een veel groter risico zijn bij de verspreiding van het virus.

De rol van minister Karl Lauterbach

Er spelen op dit moment in Duitsland twee belangrijke politieke processen rond corona:

  1. Op 19 maart vervalt de coronawet, die alle huidige maatregelen mogelijk maakt. Daarom moet er een nieuwe wet komen.
  2. Er wordt aangestuurd op een vaccinatieplicht.

Aanvoerder van deze processen is de gezondheidsminister, Karl Lauterbach, die net als Hugo de Jonge destijds steeds krassere taal uitslaat. De afgelopen jaren dook deze arts met zijn slepende Rijnlandse accent vrijwel dagelijks op in de talkshows, om daar dood en verderf te voorspellen. Hij sprak bijvoorbeeld in oktober vorig jaar de legendarische woorden: “Het is duidelijk, aan het einde van de winter zijn de meeste ongevaccineerden ofwel alsnog ingeënt, genezen of helaas dood, want de infectie heeft vooral een zware impact op de vaccinweigeraars”.

In december zei hij dat de nieuwe omikron-variant vooral voor kinderen heel gevaarlijk zou zijn, hoewel daar nog helemaal niets over bekend was. Op dat moment verschenen er in Zuid-Afrika en ook in de New York Times juist berichten, dat het om een veel mildere variant zou gaan.

Wel of geen booster?

Lauterbach heeft een lange carrière in de medische sector achter de rug. Hij studeerde in Aken, Arizona, Texas en Harvard, specialiseerde zich in epidemiologie, vergaarde 2 doctor-titels en heeft ook een Duitse BIG-registratie. Hij praktiseerde echter nooit als arts. Sinds 2001 combineert hij zijn werk als wetenschapper met een politieke carrière, wat eind vorig jaar beloond werd met het ministerschap.

Vorig jaar oktober zei Lauterbach, dat het in ieder geval niet zinvol was om iedereen een booster te geven, maar 18 dagen later zei hij: “Het is sinds een paar maanden duidelijk, dat alle volwassenen geboosterd moeten worden.”

Ook sprak hij zich in het verleden duidelijk uit tegen de vaccinatieplicht. Inmiddels is hij sterk bepleiter daarvan. Hij zegt: “Het varianten-alfabet zal niet met omikron eindigen. Het is goed mogelijk, dat we in de herfst een gemuteerde delta-variant krijgen. Wie ongevaccineerd is en nu besmet wordt met omikron, heeft straks in de herfst waarschijnlijk maar 50% bescherming tegen een nieuwe delta-variant.”

Hij zei ook: “Mensen die 3 vaccinaties hebben zijn voor alle corona-varianten beschermd tegen ernstig ziek worden of overlijden. Dat moet het uitgangspunt van de vaccinatieplicht zijn…Het is uiterst onwaarschijnlijk dat er een variant komt, waar een 3-voudige gevaccineerde niet tegen beschermd is…. Zonder vaccinatieplicht gaan we de vaccin-weigeraars niet overhalen en komen we niet van de pandemie af”.

Op naar de vaccinatieplicht

De Duitse regering pakt het hele voorbereidingsproces voor een vaccinatieplicht slim aan. Niet de regering zelf komt met een wetsvoorstel, ze heeft aan het parlement gevraagd om werkgroepen te vormen met daarin politici uit verschillende partijen, die een wetsvoorstel ontwerpen. Zo zou er dan een breder draagvlak zijn, maar veel mensen denken ook dat de regering er uiteindelijk niet op afgerekend wil worden. Ook moet er hoofdelijk gestemd worden,  zonder fractiediscipline, wat in Duitsland uitzonderlijk is.

Er is op dit moment nog geen meerderheid voor een vaccinatieplicht, maar er zijn nogal wat Kamerleden die zich nog niet hebben uitgesproken. Net als in Oostenrijk zullen waarschijnlijk parlementsleden thuis blijven om niet mee te hoeven stemmen, maar een meerderheid van de aanwezigen is voldoende. Er is dus kans dat het er doorheen komt.

Het uiteindelijk resultaat van de werkgroep is een document van 49 pagina’s, waarin het hoe en waarom van de vaccinatieplicht wordt uitgelegd. Er staat bijvoorbeeld in: “Ook bij de actueel dominante omikron-variant beschermt het vaccin zeer goed tegen een zwaar verloop van covid-19, in het bijzonder bij geboosterde mensen. Verder is duidelijk te zien dat ongevaccineerden in alle leeftijdsgroepen een duidelijk groter risico hebben om corona te krijgen en zwaar ziek te worden.”

Tekst verwijderd

Ook wordt in dit document als belangrijke grond voor de vaccinatieplicht genoemd, dat het vaccin de verspreiding van het virus voorkomt. Maar het RKI (het Duitse RIVM) heeft  afgelopen maandag hun tekst op de website aangepast. Eerst stond er: “Om de infectiedynamiek te verminderen moeten zoveel mogelijk besmettingen worden vermeden. Daarvoor is o.a. vaccinatie noodzakelijk”. Maar deze tekst is weggehaald. Bovendien geeft het RKI nu toe, dat het beschermend effect van het vaccin na enkele maanden afneemt en dat nu ook aan gevaccineerden en geboosterden wordt aanbevolen om de afstandsregels aan te houden en zo weinig mogelijk contact met andere mensen te hebben. Het RKI valt direct onder minister Lauterbach.

Vanaf mei krijgen alle ongevaccineerden een verplicht ‘adviesgesprek’, waarin wordt uitgelegd waarom een vaccin belangrijk is. Vanaf 1 oktober moet iedereen boven de 18 jaar verplicht gevaccineerd zijn. Deze datum is gekozen, omdat mensen die nog helemaal niet ingeënt zijn, dit precies nog kunnen inhalen. Ze hebben 2 vaccinaties en een booster nodig, waar een afstand van 2 maanden tussen moet zitten.

Op de wekelijkse persconferentie vroeg deze week een journalist aan de woordvoerder van de kanselier, of die de vaccinatieplicht nog steeds proportioneel vindt, omdat Oostenrijk deze week de vaccinatieplicht om die reden met 3 maanden heeft opgeschoven. Hij antwoordde: “De mening van de kanselier is niet veranderd. We hebben een algemene vaccinatieplicht nodig om ons op de herfst en winter voor te bereiden. Dit wordt op dit moment ondersteund door presidenten van alle 16 deelstaten.”

Hotspot-regel

Over een paar dagen gaat in Duitsland al een vaccinatieplicht in voor medisch personeel. Naar schatting is 10 tot 15% van de medewerkers in de zorg niet ingeënt. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan, is nu besloten om nog niet meteen te handhaven maar “alle gevallen individueel te bekijken”. Niemand weet op dit moment hoe dat er in de praktijk gaat uitzien.

Er is afgelopen week ook bliksemsnel een nieuwe wet in elkaar getimmerd, die op 20 maart de huidige coronawet moet vervangen, zodat er verder maatregelen mogelijk blijven. Daarin zit het hele pakket: mondkapjes dragen, afstandsregels, 2G en 3G. Minister Lauterbach heeft de ‘Hotspot-Regel’ bekend gemaakt, waarmee elke deelstaat zelfstandig en bliksemsnel maatregelen kan invoeren, zodra de besmettingscijfers hoog zijn of snel stijgen. Nergens is gedefinieerd welke getallen daarbij horen. Zoals hij van de week zei: “Het is niet de bedoeling om nu alles te openen”.

Als de Duitsers hun gezondheidsminister blijven geloven, dan is er voorlopig genoeg draagvlak voor maatregelen, ook als de rest van Europa drastisch versoepelt. Lauterbach: “We moeten rekenen op een nieuwe coronagolf in de zomer. Ik ben er ook tamelijk zeker van dat er in de herfst weer een golf komt. Ook daarna zullen we ons nog lang met corona bezig houden. Tien jaar of nog langer.”

Uit dit artikel blijkt maar al te zeer hoe belangrijk het is om de ontwikkelingen om ons heen goed te blijven volgen. Voor we het weten gebeurt het (weer) hier. Klik hier voor af en toe een (kleine) donatie. 

Bronnen

https://data.lageso.de/lageso/corona/corona.html

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Daten/Impfquoten-Tab.html

https://impfdashboard.de/

https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html

https://www.berlin.de/corona/massnahmen/abstands-und-hygieneregeln/

https://de.wikipedia.org/wiki/Karl_Lauterbach

https://www.n-tv.de/panorama/Ungeimpfte-bis-Maerz-geimpft-genesen-oder-leider-verstorben-article22893169.html

https://www.n-tv.de/panorama/Ungeimpfte-bis-Maerz-geimpft-genesen-oder-leider-verstorben-article22893169.html

https://www.welt.de/politik/deutschland/article237236519/Nach-Aussagen-zu-Impfnebenwirkungen-Vorstand-der-BKK-ProVita-ist-fristlos-gekuendigt.html

https://www.mdr.de/nachrichten/deutschland/politik/einrichtungsbezogene-impfpflicht-pflegekraefte-kuendigung-100.html

https://dserver.bundestag.de/btd/20/008/2000899.pdf

https://www.berliner-zeitung.de/news/lauterbach-fuer-erfuellung-von-impfpflicht-sollten-drei-dosen-vorgeschrieben-sein-li.206332?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1642334130

https://www.tagesschau.de/inland/lauterbach-corona-rki-101.html

https://www.berliner-zeitung.de/news/corona-bislang-keine-mehrheit-fuer-allgemeine-impfpflicht-li.215617?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1646644344

https://reitschuster.de/post/der-lauterbachsche-corona-dauer-alarm/

https://www.businessinsider.de/politik/deutschland/rki-aendert-corona-risikoeinschaetzung-damit-wackelt-die-begruendung-fuer-die-allgemeine-impfpflicht-a

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikobewertung.html

U heeft zojuist gelezen: In Duitsland gaat het helaas heel anders…

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665