Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Oversterfte correctie op Coronadashboard: laatste vier weken nu wel oversterfte

Oversterfte correctie op Coronadashboard: laatste vier weken nu wel oversterfte - 42225
Samenvatting van het artikel

Na ons artikel over de weggemoffelde oversterfte is de grafiek op het Coronadashboard hersteld. Nu is wel goed te zien dat we al weer vier weken hebben met oversterfte, zonder dat dit vermeld wordt.

Lees volledig artikel: Oversterfte correctie op Coronadashboard: laatste vier weken nu wel oversterfte

Leestijd: 3 minuten

Oversterfte correctie op Coronadashboard: laatste vier weken nu wel oversterfte

“Technische fout”

Ons artikel van 2 mei over de weggemoffelde oversterfte leidde gisteren tot een correctie op het Coronadashboard. De originele grafiek, die vanaf 24 december vervangen was door een “optimistischer” variant is weer teruggezet. Het zou een technische fout betreffen.

Anton Theunissen, die de basisinformatie heeft gegeven voor het artikel van 2 mei, heeft naar aanleiding van deze “technische fout” weer een artikel geschreven, omdat het moeilijk te verklaren is hoe dan die fout “technisch” in elkaar zat. En ook bleek het herstellen van die fout niet geleid te hebben tot het vermelden van “oversterfte” eind maart, terwijl die wel heeft plaatsgevonden. Zoals het inmiddels ook in de eerste drie weken van april het geval was.

Op 3 mei verscheen dit bericht op het coronadashboard. Het zou een technische fout zijn waardoor de verwachte sterfte in de zomer stevig was opgehoogd, in de winter ook wat en voor- en najaar zorgden voor een vloeiende overgang.

Het bericht op het coronadashboard beaamde dus de bevindingen van Anton.

In april 2021 stond er al ergens een testdataset , die de basis zou kunnen zijn voor een dergelijke grafiek. Maar die data liepen tot eind december 2021, terwijl de grafiek met die ruimere marges onlangs tot en met 2 mei 2022 liep. Dus die grafiek is niet alleen voor 2021 geüpdatet, maar moet op de één of andere manier eind 2021 bij het Coronadashboard als nieuwe basis genomen zijn.

Maar er was wel weer 4 weken oversterfte

Maar die foute grafiek, van de afgelopen maanden, speelt nog wel een rol bij de teksten die erbij staan over de maand maart.  De “foute” grafiek toonde namelijk géén oversterfte en de tekst speelt daar dan handig op in. In de herstelde grafiek zie je dat de tekst niet helemaal meer klopt. De kop in elk geval helemaal niet.

Kijk mee, eerst naar de toelichtende tekst zoals die sinds 1 april op zowel de VWS- als op de CBS-site staat. Met daarbij de verkeerde grafiek, die er tot 3 mei stond.

VWS-VERSIE (CORONADASHBOARD)

In de laatste week van maart (week 12, 21 tot en met 27 maart 2022) overleden naar schatting 3600 mensen. Dat zijn er iets meer dan in de week ervoor overleden (3567) en ongeveer 400 meer dan verwacht. In heel maart overleden ongeveer 500 meer mensen dan verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Maar als je naar de grafiek kijkt, die er nu is, dan blijkt in ieder geval de week van 28 maart tot 3 april wel oversterfte te laten zien.

Inmiddels zijn er al weer drie weken bijgekomen op de grafiek van het Coronadashboard. En daar valt nu met de herstelde grafiek wel van af te leiden dat ieder van die drie weken een oversterfte kende.  Dus in ieder geval vier weken op een rij startende op 28 maart. Met in ieder geval in die vier weken bij elkaar 1500 sterfgevallen meer dan verwacht (circa 12% meer).

Oversterfte correctie op Coronadashboard: laatste vier weken nu wel oversterfte - 42216

Analyse

Juist omdat we al sinds de zomer van 2021 vele weken met oversterfte hebben gekregen zonder dat dit steeds gepaard ging met veel Covid-infecties, zou je hopen dat een goede en degelijke analyse over dit ongewone sterftepatroon snel beschikbaar zal komen.

Maar de geluiden die inmiddels naar buiten zijn gekomen rondom de ingestelde commissie stellen me niet echt gerust dat de onderste steen boven zal komen.

We houden u op de hoogte.

Ook met deze artikelen over dit onderwerp wordt bewezen hoe belangrijk het werk is dat gedaan wordt om voor objectieve informatie te zorgen. Steun ons door af en toe een (kleine) donatie te schenken. Klik hier.

U heeft zojuist gelezen: Oversterfte correctie op Coronadashboard: laatste vier weken nu wel oversterfte.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029