Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Maurice.nl 25 jaar

Maurice.nl 25 jaar - 45002
Samenvatting van het artikel

Maurice.nl bestaat 25 jaar. Een overzicht van de geschiedenis en van de plannen. Met dank aan de bezoekers, de donateurs en de medewerkers.

Lees volledig artikel: Maurice.nl 25 jaar

Leestijd: 5 minuten

Maurice.nl 25 jaar

1997

In de zomer van 1997 werd de url www.maurice.nl geregistreerd, nu vrijwel 25 jaar geleden.

Het werd gedaan door mijn zoon Marc, die een eigen internetbedrijf had en samen met de rest van de familie een bijzondere surprise-party aan het voorbereiden was ter gelegenheid van mijn 50e verjaardag in oktober 1997.

Het werd een site waarop de genodigden informatie kregen en mee konden werken aan de verrassing voor die surprise-party.

Ik werd gelokt naar Mediaplaza in Utrecht. Een plek waar bedrijven de nieuwste ontwikkelingen op het terrein van internet konden ervaren. Daar was Vincent Everts directeur, waar  ik toen ook al mee samenwerkte, vanuit mijn werk als CIO van Wegener.

En op die verrassingsavond werd aan mij die eerste website getoond, met o.a. felicitaties van velen.

Ook trad Boom Chicago op, Amerikaanse comedians, die vanuit Amsterdam opereerden en van wie ik een fan ben. Seth Meyers, die inmiddels in de VS een populaire late-night show heeft, was toen ook onderdeel van die groep.

Maurice.nl 25 jaar - 44950

Dit is een foto van dat optreden met Seth, tweede van rechts.

De oorspronkelijke website is helaas niet meer te reconstrueren, maar in de eerste jaren erna gebruikte ik die wel voor officiële mededelingen. Dit is de bovenkant van die site in het jaar 2000.

Maurice.nl 25 jaar - 44949

2004-2009

In 2004 kwamen blogs in opkomst en ik ging mijn site gebruiken voor het schrijven van artikelen en het plaatsen van interviews of lezingen die ik gegeven heb. De site werd veranderd en voor dat doel aangepast. Dit is de site zoals die er begin 2005 uitzag. Ik schreef vooral over onderwerpen die met peilingen, politiek en technologie te maken hadden.

Maurice.nl 25 jaar - 44951

Tussen 2006 en 2009 gebruikte ik de site zeer intensief. Dat kwam met name door het onderwerp “De Deventer Moordzaak”, waar ik veel informatie over plaatste. Ook de rapporten die we met een klein team van vrijwilligers maakten, vonden een plek op de site. Wij vonden in het dossier veel ongerijmdheden en voerden onderzoeken uit, die de politie en het NFI tussen 1999 en 2004 hadden nagelaten.

2009-2015

In 2009 werd het ontwerp van de site aangepast. Er kwamen meer afzonderlijke onderdelen, zoals u aan de bovenkant van dat nieuwe ontwerp kunt zien.

Maurice.nl 25 jaar - 44954

Ook maakte ik een speciale pagina voor mijn vader op de dag dat hij 100 jaar geleden was geboren. En een jaar later deed ik dat ook voor mijn moeder.

2015-2020

In 2015 werd de site qua vormgeving aangepast en ook op andere manieren gemoderniseerd.

Maurice.nl 25 jaar - 44955

Ik plaatste er met regelmaat blogs op. Tussen 2004 en 2019 moeten dat er circa 750 geweest zijn. Ook hield ik mijn media-archief bij. Met waar ik geïnterviewd was of als er bijzondere tv-optedens waren geweest. Ook de boeken, die ik geschreven had, konden daar worden aangetroffen.

2020-2022

Eind maart 2020 plaatste ik mijn eerste artikelen over Covid-19. Ik was toen vooral gegrepen door het feit dat vanuit mijn eigen data-analyse en bestudering van wetenschappelijke studies, van vooral natuurkundigen, al heel duidelijk was dat de verspreiding niet via grote druppels en voorwerpen gebeurde. Maar dat het virus zich door de lucht verplaatste. En dat de adviezen, simpel gezegd als je maar 1,5 meter afstand houdt van elkaar dan ben je veilig, deze verspreidingsweg negeerde. Plus dat het duidelijk was dat er in zorginstellingen door het negeren van die verspreidingsweg een slagveld zou ontstaan.

Vanaf dat moment publiceerde ik vrijwel op dagelijkse basis artikelen met inhoud en analyses, waar – tot mijn verbazing – in de traditionele media amper aandacht aan werd gegeven. Ook waren de data-verzameling, data-presentatie en het modelleren in Nederland van inferieure kwaliteit. Iets wat bij zo’n grote crisis voor mij verbijsterend was.

Hier zit u de inhoudsopgave van de site vanaf eind maart 2020.  (Gezien het grote aantal artikelen kost het even tijd om op te bouwen. Via de zoekinstructie kunt u zelf de site vanaf eind maart 2020 doorzoeken).

Toename bezoekers

Het bezoek aan de site nam enorm toe. De vragen en mails ook. Daar was de site niet echt op gebouwd en ik had ook maar 24 uur in een dag beschikbaar om te beantwoorden. Van verschillende kanten werd er hulp aangeboden. Zeker ook bij het redigeren van mijn teksten, die dat echt wel nodig hadden en hebben.

Ik besloot in de zomer van 2020 de site volledig om te laten bouwen. Om het enorme bezoek aan te kunnen. En een team samen te stellen van mensen die verschillende rollen bij maurice.nl konden spelen.

Van belang was daarbij hoe dat betaald zou kunnen worden. Toen ik daar in die zomer vragen over stelde op de site, bleek er een duidelijke bereidheid van de bezoekers te zijn om daarvoor te doneren. Op basis daarvan werd de site aangepast en sterk geprofessionaliseerd. Diverse personen werden aangetrokken om op vrijwel dagelijkse basis actief te zijn. Plus dat er ook vrijwilligers zich hebben gemeld voor een verscheidenheid aan activiteiten. Daarnaast vormde zich een Green Team dat artikelen plaatste.

De site zag er toen zo uit:

Maurice.nl 25 jaar - 44956

Vorige week zijn we – voor het eerst – fysiek bij elkaar gekomen en dat waren bijna 20 personen. (Het was bijzonder om te zien hoe mensen die al 2 jaar intensief met elkaar samenwerkten, elkaar voor het eerst fysiek ontmoetten.) Dit is de foto van de 15 die fysiek aanwezig waren en enkelen konden alleen virtueel aanwezig zijn.

Maurice.nl 25 jaar - 45014

Ik dank hen zeer voor hun grote betrokkenheid en inzet.  Ieder van hen heeft van mij een certificaat gekregen, dat er zo uitziet.

Maurice.nl 25 jaar - 44974

(Rob Captijn werd bij de bijeenkomst node gemist. Met hem heb ik sinds 1985 bij vele projecten nauw samengewerkt. Hij was creatief, kon alles voor elkaar krijgen en hij was een geweldige vriend. Vanaf maart 2020 werkte hij intensief mee bij de site, zowel redactioneel als qua illustraties. Eind februari 2021 is hij helaas overleden.)

En vanaf nu

Toen in augustus 2020 de site omgebouwd werd, was er vooralsnog geen plaats voor de oude artikelen over de andere onderwerpen waar ik aandacht aan had geschonken. Die werden tijdelijk weggehaald. Ik wist niet dat het twee jaar zou duren, voordat er weer “ruimte” zou zijn om wat met die artikelen te gaan doen.

Juist omdat ik niet weet hoe belangrijk het Covid-19 gedeelte nog zal zijn in dit najaar, wil ik nog niet de hele site omgooien. Ook merkte ik dat de bezoekers het niet zo op prijs stelden als er onderwerpen door elkaar werden behandeld.

Daarom zal de site in een paar stappen ook weer ruimte geven (inclusief archief) aan de andere onderwerpen, die ik belangrijk vond en vind.

De eerste grote stap is dat er een apart en compleet gedeelte komt dat over de Deventer Moordzaak gaat. Ik schat in dat de komende jaren dit onderwerp in Nederland nog hoog op de agenda zal staan. Niet alleen zullen daar nieuwe artikelen worden geplaatst, ook zullen de relevante artikelen uit het archief weer verschijnen. U ziet bovenin het menu een aparte kop met “Deventer Moordzaak”.

Peilingen kunt u, zoals steeds, aantreffen op deze plek.  

Nog meer aanpassingen en uitbreidingen

Voor de overige onderwerpen zijn we nog bezig een aparte plek te maken, zoals we nu hebben gedaan voor de Deventer Moordzaak. Dat zal in de komende maanden gebeuren.

Ten slotte ben ik bezig om het media-archief weer goed toegankelijk te maken. Dat zal in juli gebeuren.

Dat ik dit allemaal kon doen, komt enerzijds omdat ik merk dat dit door velen in Nederland (en erbuiten) op prijs wordt gesteld. Ik merk dat o.a. aan de vele mails die we ontvangen. En aan de bijzondere persoonlijke reacties.

Maar anderzijds was en is het alleen mogelijk om dit op deze schaal en met de inschakeling van professionals te doen door de financiële steun van de bezoekers.

De insteek was altijd dat alle informatie op deze site gratis zou zijn en blijven. Dat er geen advertenties geplaatst zouden worden. En dat er ook geen sponsoring zou zijn van mogelijke belangengroepen. De benodigde inkomsten zijn volledig afkomstig van vrijwillige donaties van de bezoekers. En die steun hebben we gelukkig vanaf augustus 2020 van u in ruime mate gekregen, zodat we konden doen wat we gedaan hebben.

Ik hoop dat ik zowel kan blijven rekenen op uw belangstelling als op uw financiële steun (af en toe). Net zoals ik tot nu toe gedaan heb, zal ik blijven proberen om u van relevante, onafhankelijke en controleerbare informatie te blijven voorzien.

U heeft zojuist gelezen: Maurice.nl 25 jaar.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.