Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

“Mother****, Maurice de Hond voorspelde in 1995 feilloos alles op het internet nu”

“Mother****, Maurice de Hond voorspelde in 1995 feilloos alles op het internet nu” - 45521
Samenvatting van het artikel

Hoe moet je reageren op infame beschuldigingen over mijn peilingen van Tom Jan Meeus van NRC? Niet reageren is misschien wel de beste optie. Maar er moet me toch iets van het hart…

Lees volledig artikel: “Mother****, Maurice de Hond voorspelde in 1995 feilloos alles op het internet nu”

Leestijd: 7 minuten

Wat is de ondergrens van NRC?

Ik moet eigenlijk ontzettend lachen hoe vaak ik lees dat ik het in mijn analyses of voorspellingen nooit goed heb gehad. Of het nu over mijn corona-stellingname gaat, over de Deventer Moordzaak of over de peilingen.

Echter, als het gerenommeerde journalisten betreft, vergaat het lachen me. Dan vraag ik me af hoever zo’n persoon verwijderd is van zijn pretenties en naam uit het verleden. Zo las ik gisteren een artikel van Tom-Jan Meeus in NRC. Het was naar aanleiding van de hoge cijfers van BBB. En de uitdaging voor een snel opkomende partij. Daarbij werden een aantal sneren in mijn richting gegeven.

In het eerste gedeelte van het artikel werd ik min of meer ervan beschuldigd dat ik via hoge peilingen van nieuwe partijen bewust extra aandacht genereerde voor die partijen en dat ze daardoor extra zouden zijn gaan stijgen. Dat deel van het artikel sloot af met deze infame zin: “Het onderzoek van Bas Haan naar de Deventer moordzaak liet daarbij zien dat De Hond zelfs een onschuldige klusjesman via de media tot dader kan promoveren – AL ONTBREEKT BEWIJS DAT DE HOND MET PEILINGEN ROMMELDE.”

Basis weggevallen

Nu zal Tom-Jan niet het artikel gelezen hebben over de bevindingen van het Cold Case Team van de politie over de Deventer Moordzaak in De Volkskrant en alleen het artikel van Bas Haan in NRC. En wordt hij door zijn collega Bas Haan in slaap gesust dat er niets nieuws te melden is. Maar degenen die de informatie van het Cold Case Team Amsterdam wel tot zich genomen hebben, zullen bevestigen dat elke basis aan de veroordeling van Ernest Louwes is weggevallen. Louwes heeft wel vanaf de A28 een telefoongesprek kunnen voeren en tezamen met de door hem beschreven file (die er inderdaad was) heeft Louwes een hard alibi.

De blouse is dermate slecht behandeld in 1999, dat die niet als bewijsmiddel gebruikt kan worden. En wat misschien nog belangrijker is: de weduwe is door de dader in de gang gewurgd, is daarna versleept naar de woonkamer en daar – opgebaard onder het schilderij van haar man- is ze nadat ze al dood was 5 keer in het hart gestoken. Een bewijs dat er een emotionele reden was om de moord te plegen en een psychische reden om in het dode lichaam toch nog te steken.

Welke andere bekende van de weduwe die moord gepleegd heeft en met zijn of haar mes in de borst van de weduwe heeft gestoken, wordt hopelijk eens in de toekomst uitgezocht.

Genegeerd

In ieder geval is het duidelijk dat het onderzoek van Bas Haan, zoals in zijn boek, de podcast en de film is weergegeven, niet het finale verhaal is over de moord, hoezeer hij ook pretendeert dat finale verhaal te hebben geschreven. Veel aspecten van de resultaten van  het Cold Case Team, die al lang bekend waren vanuit onze onderzoeken in 2006-2007, werden en worden door Bas Haan genegeerd.

Maar dat weerhoudt Tom-Jan er niet van om een zin te plaatsen in zijn artikel, die minimaal impliceert dat ik met peilingen rommel, maar dat het bewijs daarvan ontbreekt. (Je leest tussen de regels door ook nog het woord “helaas”).

Tom Jan, die nota bene regelmatig bij DWDD zat wanneer ik ook te gast was met mijn peilingen en van heel dichtbij heeft meegemaakt hoe ik o.a. in 2019 -als enige- voorzag dat FVD groter kon worden dan de VVD.

Maar het is zo gemakkelijk, als je een prominente rol speelt in een krant om als journalist of columnist persoonlijke sneren uit te delen. Je hebt een groot publiek en die kennen de details toch niet.

Mijn reactie

Hoe moet je op dit soort infame beschuldigingen reageren. Negeren? Klacht indienen? Tegenartikel schrijven?

In een ander artikel ben ik al ingegaan op de hoge score van BBB in de peiling van vorige week. En daaruit is goed op te maken dat  de ontwikkeling rondom BBB nu lijkt op die van FVD 4 jaar geleden. (Dus ruim 8 maanden voor PS2019). En dat zowel toen als in maart 2019 Peil.nl veel dichter bij de verkiezingsuitslag zat dan Ipsos/EenVandaag.

Maar een andere manier leek mij eigenlijk nog geschikter. Het is tegelijk een reactie op al degenen die commentaar hebben op mijn analytisch, logisch vermogen of mijn integriteit en dat ik het altijd al fout had.

In 1995 schreef ik een boek “Dankzij de snelheid van het Licht”,  waarin ik de grote impact beschreef van internet op de wereld van na 1995. Het boek treft u hier aan.

Het online tijdschrift VICE, plaatste in 2016 een analyse over mijn voorspellingen van 21 jaar ervoor. Die voorspellingen zijn nu al van 27 jaar geleden.

Hieronder treft u delen van dat artikel van Alejandro Tauber uit 2016 aan:

“Bij alle aktiviteiten en situaties waarbij men smaak noch reuk noch tastzin nodig heeft, zal de mens in de toekomst op de één of andere manier gebruik gaan maken van de elektronische snelweg,” Maurice de Hond, 1995.

Voorspelling

“Met toenemende verbazing keek ik hoe een man die nu wordt weggelachen meer dan twintig jaar geleden vrijwel alles wat nu op internet gebeurt vrijwel feilloos voorspelde. In november 1995 voorspelt Maurice de Hond aan tafel bij Sonja Barend super casual het bestaan van de bedrijven, diensten en instituten waar het internet nu zo’n beetje uit bestaat: Facebook, Netflix, Amazon, Skype en nog veel meer.

Hij noemt natuurlijk niet letterlijk de naam van die bedrijven, want in die tijd hadden bedrijven nog enigszins normale namen, maar hij voorspelt wel het bestaan en de noodzaak van de diensten die die bedrijven tegenwoordig aanbieden. Het enige wat hij fout had: dat het tien jaar geleden al zo ver zou zijn.

De reden dat hij was uitgenodigd bij het praatprogramma was het verschijnen van zijn boek Dankzij de snelheid van het licht, waarin hij zijn “verwachtingen over de opkomst van internet en de gevolgen daarvan voor de samenleving en de economie” uiteenzet. En motherfuck, die verwachtingen zitten ongehoord dichtbij de huidige werkelijkheid.

Het boek is nu vrij te downloaden via zijn site, dus dat deed ik, omdat ik benieuwd was naar meer voorspellingen dan hij tegenover de ‘digibeet’ – een term die overigens door de Hond bedacht is – Sonja Barend kwijt kon. Omdat jij, de “Nederlandse netsurfer,” het waarschijnlijk niet gaat lezen, heb ik hieronder wat van de beste voorspellingen uit zijn boek uitgelicht.

YOUTUBE 

“Na 2005 krijgen we echter te maken met een gigantisch aantal ‘zenders’, omdat iedere aangesloten computer die beeld, geluid en tekst kan versturen zich dan met dat predikaat kan tooien en omdat we dan te maken hebben met een ’tweewegsysteem’. Net zoals bij de telefoon, kan er volledige interactie plaatsvinden tussen zender en ontvanger. De ‘kijker’ kan dus datgene zien en horen waar hij behoefte aan heeft en tegelijk uitzenden wat hij kwijt wil.”

en:

“Er zullen ontzaglijk veel zenders bijkomen, maar niet op de manier die iedereen verwacht. RTL of SBS 7 tot en met 160 zullen er niet in deze vorm komen. Elke huis-tuin-en-keukencomputer die beeld en geluid kan versturen, kan namelijk voortaan beschouwd worden als een zender. En dat houdt in dat er over tien jaar miljoenen ‘zenders’ zullen zijn.”

FOX SPORTS GO/ESPN

“Steeds meer grote evenementen zullen via het pay-per-view systeem worden verkocht, hetzij aan een ‘klassieke’ zender hetzij aan een van de vele nieuwe computerzenders … Ik verwacht derhalve dat bijvoorbeeld in de nabije toekomst alle voetbalwedstrijden in de PTT-Telecompetitie en de eerste divisie worden vastgelegd en dat vele daarvan live worden uitgezonden voor supporters die daarvoor een ’toegangskaartje’ zullen betalen.”

ILLEGALE GOKSITES

“De toekomstige gok-exploitant kan zijn computer overal ter wereld zetten en kan daarmee de nationale regels volledig ontwijken.”

VIRTUAL REALITY

“Mond, oren en ogen ontvlieden in toenemende mate het lichaam en kunnen zodanig bespeeld worden dat, terwijl het lichaam op één plaats blijft, de suggestie wordt gewekt dat er een grote reis is ondernomen. ”

NETFLIX/ONDERGANG VIDEOTHEKEN

“…prent dan meteen eens goed in uw geheugen hoe een videotheek eruit ziet, want over tien jaar bestaat zo’n atomaire beelddistributeur niet meer.”

“Met de opvolger van datgene wat nu E-mail is, kunnen niet alleen geschreven teksten maar ook beelden en geluid verstuurd worden naar een elektronische postbus. In feite convergeren telefoon, antwoordfaciliteiten en E-mail tot één nieuwe multi-media applicatie: Visual Mail (V-mail). Nu zal ik niet altijd zin hebben om mijn slaperige hoofd aan een matineuze opbeller te laten zien. Dan zet ik ‘m dus alleen op geluid, want ik controleer nog steeds wàt ik wil zien en wàt ik wil zenden.”

FACEBOOK

“Last but not least zal de trend doorzetten om contact te leggen met mensen die je niet kent of die veraf wonen, waardoor sociale constellaties zullen veranderen. Dat is vergelijkbaar met de trend die de opkomst van de telefoon voortbracht. Het is niet zo dat de telefoon vooral de gesprekken overnam die voorheen live plaatsvonden. Nee, de telefoon maakte het mogelijk om te praten met mensen op een grotere afstand, waarmee men vroeger niet in contact kwam omdat men niet de noodzakelijke reis kon maken om het gesprek live te voeren.”

ALLE ONLINE WINKELS

“Een virtuele ijskastenboulevard is dus ook zo’n ‘plek’, maar dan alleen bereikbaar via de elektronische snelweg. Op die ‘plek’ is alles te vinden wat te maken kan hebben met het kopen van een ijskast … Sommige produkten of diensten lenen zich minder makkelijk voor een volledig elektronische aankoop, maar het is zeker dat vrijwel alle soorten aankopen in ieder geval gedeeltelijk via de elektronische snelweg zullen verlopen.”

en

“Waarom zouden op de virtuele ijskastenboulevards de producenten zelf niet als aanbieder kunnen functioneren? Wat is dan nog precies de funktie van de tussenschakels? Waarom zou je nog naar een winkel als BCC of Megapool gaan om een ijskast te kopen? Voor de kwaliteit van het kooporiëntatieproces is dat dan niet meer noodzakelijk.”

BOOKING.COM, ETC

“Denk bijvoorbeeld aan het boeken van reizen. Waarom zou je niet alvast via de elektronische snelweg een kijkje nemen in dat hotel aan de Costa Brava? Deze manier van oriënteren is vele malen aantrekkelijker dan in een papieren gids met één foto per hotel te kijken, of het verhaal van een reisagent aan te horen die er doorgaans zelf niet is geweest.”

BITCOIN

“Een andere mogelijke oplossing is digicash, een systeem dat op dit moment in de testfase verkeert. Je legt per computer kontakt met een bank en je koopt daar bijvoorbeeld voor 100 dollar digicash. Dat geld wordt als het ware op jouw computer geladen en daarmee kun je via Internet iets kopen. De ontvanger kan het digigeld weer bij de eigen bank omzetten tot ‘echt’ geld.”

“Ik ga ervan uit dat na 2005 mondelinge communicatie met de Personal Computer of Personal Assistant, wat dan een betere naam is, gemeengoed is geworden. Een gebruiker zal desgewenst tegen zijn apparaat praten, en het apparaat zal vervolgens ‘begrijpen’ wat er tegen hem gezegd wordt.”

Tot zover het artikel. Bij Sonja Barend in 1995 gaf ik er toelichting op. Dit is het hele fragment. 

En enkele jaren geleden kwam Ikea met een app, die ik bijna letterlijk zo in 1995 bij Sonja had beschreven. Mijn zoon combineerde dit tot een bijzonder filmpje van 2 minuten.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.
U heeft zojuist gelezen: “Mother****, Maurice de Hond voorspelde in 1995 feilloos alles op het internet nu”.
Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.