Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Jolande Sap, echoput van het OMT

Jolande Sap, echoput van het OMT - 50805
Samenvatting van het artikel

In haar interview in Trouw laat de voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team zien dat ze functioneert als schaamlap voor het OMT en echoput van Jaap van Dissel. Want wat ze echt zou moeten doen in die rol doet ze niet.

Lees volledig artikel: Jolande Sap, echoput van het OMT

Leestijd: 4 minuten

Jolande Sap, echoput van het OMT

In Trouw gaf Jolande Sap een interview. Ze is de voorzitter van het Maatschappelijke Impact Team. In Trouw werd ze aangekondigd als “de tegenhanger van Jaap van Dissel”.

Ik las het interview, tegelijk met de nieuwe Europese cijfers over de ziekenhuisopnames door/met Corona. En dan draait je maag toch weer om. Ze is geen tegenhanger van Jaap van Dissel, maar zijn echoput.

Weer over de top

Dit zijn de cijfers in een aantal Europese landen van de ziekenhuisopnames door/met Corona. De IC-opnames vertonen een vergelijkbaar patroon, maar dan op een niveau dat 10 tot 15 keer lager is.

Jolande Sap, de tegenhanger van Jaap van Dissel? - 50803

In Nederland zijn het nu gemiddeld per dag ruim 100 patiënten met/door Corona en 8 op de IC’s.

Belangrijk is om vast te stellen dat deze patronen in de verschillende landen ongeveer gelijk lopen en dat die twee dalingen die we hier zien zich voltrekken zonder echte maatregelen.

Duitsland

Zelfs in Duitsland benoemen belangrijke autoriteiten (natuurlijk niet Minister Lauterbach) dat we nu in de endemische fase zijn beland. Dat komt doordat we vrijwel allemaal met het virus in aanraking zijn geweest en/of op andere wijze een vorm van bescherming hebben opgebouwd. Daarnaast is Omikron beduidend minder ziekmakend dan de vorige mutatie en het is nu al bijna een jaar dat er geen ziekmakender mutatie meer is opgedoken. (Hoezeer we ook keer op keer door de deskundigen gewezen worden op het feit dat er ergens weer een nieuwe mutatie is opgedoken, die toch tot voorzichtigheid zou moeten leiden en het nemen van de volgende booster).

De kans dat we deze winter vooral te maken krijgen met griep in plaats van Corona wordt steeds groter. En hoe die zich dan gaat verhouden tot een “normale” griepwinter, dat is nog onbekend. Er zijn argumenten om te denken dat het net zo zwaar wordt als in 2015 of 2018, maar ook om te denken dat het lichter dan dat zal zijn. Maar het hoeft dan geen onderwerp te zijn, waar we een OMT of een Maatschappelijk Impact Team voor nodig hebben.

 Jolanda’s maatregelen

Na een korte introductie staat aan het begin van het interview dit stuk:

“Maar let op, waarschuwen deskundigen: het virus is niet weg kan muteren en dan alsnog hard toeslaan. We staan bovendien nog aan het begin van de herfst, de winter moet nog komen. Ook daarom was Sap vorige maand zo bezorgd in de Tweede Kamer, tijdens het technische overleg. Het kabinet is volgens haar onvoldoende voorbereid op de zware scenario’s. ‘De gereedschapskist is nog lang niet op orde’  zegt ze ook nu. ‘Bijvoorbeeld omdat een helder plan ontbreekt voor de invoering van de politiek zo omstreden coronapas. Die pas is voor een groot deel van de cultuursector essentieel om sluitingen te voorkomen als het aantal besmettingen oploopt”. 

Zo maakt ze zich nu ook zorgen over het ontbreken van iedere urgentie om de basismaatregelen na te leven. “Daarover moet meer en beter gecommuniceerd worden: ga je booster halen, was je handen, test jezelf bij twijfel en blijf thuis als je besmet bent. En leg vooral ook uit wat het belang daarvan is.”

Het is toch niet te geloven dat iemand in haar rol als voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team in oktober 2022 deze teksten uitspreekt….. Ik weet bijna niet waar ik beginnen moet om op deze teksten te reageren.

Maar mijn kern van kritiek is tweeërlei:

  1. Ze benoemt maatregelen waarvan we in september 2021 al wisten dat ze geen effect hebben en eerder contraproductief werken. (En noemt dan o.a. coronatoegangspas en was je handen). En weigert te zien dat het verloop van de “golven” in de verschillende landen geen relatie vertonen met de maatregelen. Iets wat je kunt zien door te kijken naar landen waar de maatregelen veel eerder zijn afgeschaft dan in andere.
  2. Haar rol had vanuit het Maatschappelijk Impact Team moeten zijn juist te wijzen op het feit dat er allerlei maatregelen genomen zijn de afgelopen jaren met grote gevolgen voor de maatschappij zonder dat er een goede onderbouwing was van het effect. 

Voor dat Maatschappelijk Impact Team had nummer 1 met stip moeten staan de eis dat men de maatregelen die genomen waren alsnog evalueert, voordat ze weer uit de gereedschapskist kunnen worden gehaald (of er überhaupt in worden gestopt). Want als we niet weten wat het effect is van een maatregel, maar wel weten hoe ernstig de maatschappelijke impact is, dan kan het Maatschappelijk Impact Team, mochten ze nog echt een rol moeten gaan spelen, in alle gevallen in de toekomst alleen maar kunnen zeggen dat elke maatregel sterk moet worden afgeraden. Want het nadelig effect voor de maatschappij kan, bij het ontbreken van die evaluaties, niet afgewogen worden tegen het effect van de maatregel.

Zolang die evaluatie er niet is kan het Maatschappelijk Impact Team niet anders doen dan iedere maatregel die wellicht nog voorgesteld wordt, af te raden. Dat was wat Jolande Sap had moeten zeggen. Keer op keer op keer als haar iets gevraagd wordt als voorzitter van het Team.

Door zich in de interviews en bij de Tweede Kamer wel op deze manier te uiten over de maatregelen (Coronatoegangspas, basismaatregelen) heeft Jolande Sap zich gediskwalificeerd als voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team en/of laten zien dat dit Team slechts functioneert als een echoput van het OMT. Het is te hopen dat dit team, evenals trouwens het OMT, geen enkele serieuze adviesaanvraag in de toekomst zal krijgen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

U heeft zojuist gelezen: Jolande Sap, echoput van het OMT

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.