Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het vertrouwen in de fractievoorzitters

Vertrouwen in de fractievoorzitters - 50829
Samenvatting van het artikel

Ook het vertrouwen in de fractievoorzitters is gemeten op een 10-puntsschaal.

Lees volledig artikel: Het vertrouwen in de fractievoorzitters

Leestijd: 2 minuten

Het vertrouwen in de fractievoorzitters

Vorige week is toegezegd dat we ook nog het vertrouwen van de kiezers in de fractievoorzitters zullen rapporteren.

Dit is de score op een 10-puntsschaal van alle 20. (Daarbij dient aangetekend te worden dat de vervangster van Esther Ouwehand pas zeer kort in die rol functioneert en de uitslag voor haar weinig zegt).

Vertrouwen in de fractievoorzitters - 50840

Het is duidelijk dat het vertrouwen in Pieter Omtzigt een stuk hoger is dan het vertrouwen in de andere fractievoorzitters.

Hermans (VVD) en Heerma (CDA) scoren van de grotere partijen het laagst. Het is opmerkelijk dat Wilders inmiddels met 4,3 op de 8e plaats staat. Doorgaans scoort hij lager, omdat er veel mensen waren die hem een hele lage score geven. Maar dat is toch steeds minder het geval, waardoor hij nu in de middengroep zit.

Alle fractievoorzitters scoren nu maximaal 0,2 hoger of lager dan 4 maanden geleden. Alleen Baudet scoort nu 0,4 lager.

Hoe de eigen kiezers over hun fractievoorzitters denken laat deze grafiek zien. De fractievoorzitters zonder een partij (zoals Omtzigt) zijn weggelaten.

Vertrouwen in de fractievoorzitters - 50843

Zwakke posities

Hier is goed te zien dat bij de meeste partijen de huidige kiezers van die partij een hoge mate van vertrouwen hebben in de fractievoorzitter. Ook hier zien we de zwakke positie van Hermans en Heerma. (De lagere score van Teunissen van de Partij voor de Dieren hangt samen met haar zeer recente – tijdelijke – aantreden).

Het beeld wordt wat anders als deze grafiek wordt gemaakt vanuit het stemgedrag in maart 2021.

Vertrouwen in de fractievoorzitters - 50844

Bij alle fractievoorzitters zien we dat de score lager is dan als we die grafiek laten zien met de huidige politieke voorkeuren. Relatief grote dalingen zien we bij Baudet (2,0 lager), Simons (1,4 lager), Paternotte (1,8 lager) en Hermans (1,5 lager). Het laat tevens zien dat bij deze partijen, degenen die in maart 2021 nog wel die partij stemden en nu niet meer, een heel laag vertrouwen hebben in de fractievoorzitter. Maar dat patroon zien we ook als we kijken naar de opvattingen over standpunten. Dat geeft aan hoe moeilijk het voor die partijen zal zijn om grote aantallen van de weggelopen kiezers weer terug te krijgen.

U heeft zojuist gelezen: Het vertrouwen in de fractievoorzitters.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.