Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Belangwekkend interview van 21-5-2020 om terug te kijken

Belangwekkend interview van 21-5-2020 om terug te kijken - 51483
Samenvatting van het artikel

Het is interessant om het interview van 21 mei 2020 van ruim een half uur over dat wat ik toen meende te weten over Corona, terug te kijken. En ook te beseffen dat deze video van YouTube is verwijderd, want het was blijkbaar fake-news.

Lees volledig artikel: Belangwekkend interview van 21-5-2020 om terug te kijken

Leestijd: 3 minuten

Belangwekkend interview van 21-5-2020 om terug te kijken

In het kader van het schrijven van mijn autobiografie ben ik wat video’s aan het terugkijken uit de begintijd van Corona. Op 20 mei 2020 sprak ik met Pim van Galen. Het was een gesprek van bijna een half uur, waar goed terug te kijken is wat ik toen meende te weten.

Het is heel interessant om met de kennis van nu (2,5 jaar later) dat interview te bekijken. En ook te beseffen dat dit interview door YouTube op een gegeven moment er vanaf gehaald is. Het was toen al heel veel keren bekeken.

Ik heb het zelf op een ander platform gezet, waar het nu nog te zien is. U kunt dan hier klikken. Onderin treft u die video ook aan.

Nogmaals: besef dat dit interview door YouTube is verwijderd….. Informatie die dichter bij de werkelijkheid lag dan die door de gezondheidsautoriteiten op dat moment werd verspreid. Het laat zien hoe gevaarlijk het is als men “fake news” gaat verwijderen, omdat het volledig afhangt van de machthebbers van dat moment wat als fake-news wordt beschouwd of niet. Onder de video treft u een intern bericht tussen ministeries van 24-3-2020. Daar werd beschreven hoe men onwelgevallige informatie wilde aanpakken.

Zelden was men bereid met mij in het openbaar echt het debat aan te gaan (gebeurde precies 2 keer). Terwijl de kijker/luisteraar het meeste leert van een debat met tegengestelde opvattingen.

Nog een kleine extra anekdote over dit interview

TV-gids had een artikeltje geschreven met daaronder het interview van Youtube. De kop was dat ik gezegd zou hebben “er komt geen tweede golf”. Dat wordt vaak door tegenstanders gebruikt om te zeggen dat ik gesteld zou hebben dat er geen tweede golf zou komen. Maar na  27:30 op deze video hoort u wat ik echt zeg over de dreiging van het najaar.  Plus dat ik op 24 juni 2020 ook nog een voorstel heb gedaan voor een Deltaplan Ventilatie. Uit beide blijkt dat ik zeker rekening hield met een Tweede Golf in dat najaar. Maar omdat de kop in dat artikeltje ging over “er komt geen tweede golf” werd die verkeerde kop breed overgenomen, zonder dat men naar de video zelf luisterde.

P.S. Als ik de video terugluister dan zouden t.a.v. voortschrijdend inzicht aan mijn kant de uitspraken over mondkapjes nu anders zijn. Ik denk nu dat een mondkapje – en dan een geheel afsluitende – alleen nuttig kan zijn als je een lange tijd in een omgeving moet zijn waar je weet dat er veel virusdeeltjes rond zweven, terwijl je nog kwetsbaar kan zijn voor infectie. (Hiermee verminder je de virale doses die je inademt).

Daarnaast kan het wel zijn dat, als je buiten gedurende lange tijd face to face op korte afstand met elkaar praat (zeker als er weinig wind is), je wel besmet kan raken.

Die risico’s zijn echter inmiddels fors afgenomen t.o.v. 2 jaar geleden, omdat heel veel mensen antistoffen hebben en het aantal mensen dat jou kan besmetten op dit moment fors dalende is.

Ik taxeer dat als het weer verder afkoelt we vooral met andere respiratoire virussen te maken zullen krijgen, zoals Griep en RSV. Die trouwens ook minder kans krijgen met een beleid van veilige lucht in binnenruimtes (ventilatie, luchtvochtigheid, filtering).

Wob-verzoek

En dit komt uit een Wobverzoek. Het betreft interne communicatie van 24-3-2020. Op een later moment is er een directe lijn gekomen vanuit de ministeries naar de verschillende grote platforms, waarbij eenvoudig en snel verzocht kon worden video’s of andere informatie te verwijderen of niet vindbaar te maken.

Belangwekkend interview van 21-5-2020 om terug te kijken - 51487

U heeft zojuist gelezen: Belangwekkend interview van 21-5-2020 om terug te kijken.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.