Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wanneer worden er excuses aangeboden voor de lockdown van 19 december 2021?

Op weg naar een PANIEK lockdown - 27060
Samenvatting van het artikel

De basis van de lockdown van 19 december 2021 was een bizar slecht model van het RIVM. Dat had toen ook al bekend horen te zijn bij de adviseurs en de beslissers. Wanneer worden er daarvoor excuses gemaakt?

Lees volledig artikel: Wanneer worden er excuses aangeboden voor de lockdown van 19 december 2021?

Leestijd: 4 minuten

De lockdown van 19 december 2021

Van maatregelen die de Nederlandse overheid sinds maart 2020 heeft genomen is de lockdown van 19 december 2021 misschien wel de meest stupide. Als enig land in Europa werd een lockdown ingevoerd vanwege angst voor de naderende Omikron-golf. Het is veelbetekenend dat er ook op dat punt geen evaluatie is geweest en de betrokkenen (RIVM, OMT en regering), met het schaamrood op de kaken, geen excuses vragen voor dat besluit toen. Een besluit waarvan men ook op dat moment al had moeten weten hoe verkeerd dit was en hoeveel onnodige schade werd aangericht. 

Terwijl een dergelijk groot overheidsfalen op ieder ander terrein in de Nederlandse media breed zou worden uitgemeten, blijft het t.a.v. deze lockdown beschamend stil.

Maar wij zullen de herinneringen opfrissen, mede aan de hand van artikelen die we op deze site in die periode hebben geschreven.

Omikron in Zuid-Afrika

Eind november 2021 dook de Omikron mutatie in Zuid Afrika op. Het was direct duidelijk dat het een besmettelijker variant was, maar ook dat het minder ziekmakend was. Ik trok die conclusie op basis van de informatie uit de provincie Gauteng in Zuid-Afrika. Zowel de cijfers als de interviews met doktoren lieten dat zien. Op 7 december schreef ik een artikel met de titel “Omikron, een vloek of een zegen?”. Daarin beschreef ik wat we toen al wisten en ik besloot met deze zinnen: 

Maar als de ontwikkelingen in Zuid-Afrika door gaan zetten, dan komt de echte lakmoesproef onder de beleidsmakers en de adviseurs van de beleidsmakers (en de media). Zal men de omslag gaan maken van het angstscenario t.a.v. Covid-19 (vaccinatie is de enige oplossing en de ongevaccineerden zijn de schuld van alles) naar een proces van geruststelling, kalmering en uitleg? Dat we echt dicht bij de uitgang van de tunnel zijn en dat het doorgaan van de paniek en het soort maatregelen dat men tot nu toe heeft aangekondigd (en verder nog van plan is)  ons eerder de kans geeft om toch nog voor het eind van de tunnel te crashen tegen een zijkant van die tunnel? Het zal mij benieuwen.

Angstporno

In Engeland kwam Prof. Ferguson weer met zijn gebruikelijke doemscenario’s. Hij verwachtte 5.000 omikron-doden per dag in Engeland als er geen maatregelen genomen zouden worden. Als je het artikel met zijn voorspellingen nu terugleest dan geloof je gewoon niet wat je leest. Want reken maar even mee: Zelfs bij een sterftepercentage van 1% van alle geïnfecteerden zouden er 500.000 mensen per dag geïnfecteerd moeten zijn om tot die 5.000 doden per dag te kunnen komen. En we wisten ook toen al, voordat Omikron verscheen, dat dit percentage onder de 0,25% zat. Dus dan waren er 2 miljoen geïnfecteerden per dag nodig om tot 5.000 doden te komen. 

Dus zelfs zonder een minder ziekmakende mutatie, was dat getal van 5.000 ronduit belachelijk.

In- en intriest was het echter dat de modelmakers van het RIVM op dezelfde lijn zaten. Dit was de grafiek waarmee  Van Dissel half december de regering en de Tweede Kamer de stuipen op het lijf jaagde.

Het jubileum van de ridicule lockdown van december 2021 - 55992

Hier staat dat, als er geen nieuwe maatregelen genomen zouden worden en alleen de avondlockdown zou volgehouden worden, het aantal IC-opnames voor eind januari 2022 tot bijna 500 per dag zou kunnen stijgen. Maar met een strenge lockdown (die dus kort erna kwam) kon dat verlaagd worden tot bijna 150 per dag. 

In augustus 2022 heeft de huidige premier van Engeland een boekje opengedaan over hoe de besluitvorming is geweest over de lockdowns daar. Ook meldde hij ten anzien van de besluiten half december 2021 dat er een grote druk op de regering was om ingrijpende maatregelen te nemen op basis van de  voorspellingen van die 5.000 doden per dag, maar dat hij zich daar met een aantal andere ministers tegen heeft verzet. Op basis van de veel reëelere berekeningen van andere instanties.

Maar dat gebeurde in Nederland niet. Op basis van deze berekeningen van Van Dissel en consorten werd besloten tot een lockdown die op 19 december inging.

Dit gebeurde er echt

RIVM, OMT-deskundigen en onze minister schermen met graagte met het woord “preventieparadox”.  Dat betekent dat als de cijfers beduidend lager worden dan de voorspellingen waren dan komt dat door die maatregelen. Dus je mag geen kritiek hebben op die maatregelen op basis van de ontwikkeling van de cijfers, want die gunstige ontwikkelingen zijn aan die maatregelen te danken.

Ten aanzien van de situatie van de voorspellingen van half december 2021 kunnen we echter prima checken wat die voorspellingen waard waren. Want in Engeland heeft men geen maatregelen genomen, dus kan de voorspelling van Prof. Ferguson gecheckt worden en in Nederland hebben we die lockdown wel gehad en kunnen we de ontwikkelingen bekijken in relatie tot de blauwe lijn op de grafiek, want dat was de voorspelling van het RIVM als de lockdown zou worden ingevoerd.

In het Verenigd Koninkrijk voorspelde men 5.000 doden per dag door Omikron als er geen maatregelen genomen zouden worden. Het hoogste aantal werd echter half januari 2022  250 doden, een factor van 20 keer zo weinig!!

In Nederland  is het gemiddelde aantal IC-opnames per dag sinds half januari 2022 niet hoger geweest dan 18. Een factor 8 keer zo klein als in de prognose van Van Dissel een maand eerder stond.

Laat het bovenstaande nog eens goed tot u doordringen. De kwaliteit van de modellen en de voorspellingen in Engeland en Nederland waren dramatisch slecht. En dat dit zo was, werd ook al op deze site gesignaleerd VOORDAT Nederland tot deze lockdown besloot. Het artikel “Op weg naar een Paniek Lockdown” beschreef dit. En toen de lockdown een week aan de gang was en de cijfers nog duidelijker lieten zien dat er geen groot gevaar te duchten was werd het artikel geplaatst “Stop de Lockdown nu”.  Maar als je het OMT-advies van 7 janauri 2022 leest dan was het nog geen tijd voor echte versoepelingen. Bij de persconferentie van 14 januari werden er wel wat versoepelingen aangekondigd, maar nog niet voor de horeca, evenementensector en culturele sector. Pas een week later kwamen er echte versoepelingen en hebben we dus een maand lang een strenge lockdown gehad die volledig gebaseerd was op de belachelijk slechte modellering van het RIVM en het gebrek aan tegenspel door de regering.

Geen enkele verantwoording afgelegd

Als je grote blunders begaat op een verantwoordelijke post die ingrijpende gevolgen hebben, dan zou de minimale consequentie moeten zijn, dat je niet langer meer die rol zou mogen vervullen. Deze lockdown van december 2021 voldoet aan alle kenmerken van een gigantische blunder met hele grote gevolgen. Het wordt tijd dat de betrokkenen aan de Nederlandse bevolking hun excuses aanbieden voor hun besluiten en de gevolgen die deze hebben gehad.

Blijf onze site steunen met af en toe een (kleine) donatie. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.