Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Ze zou zich rot moeten schamen

Om je rot te schamen - 60042
Samenvatting van het artikel

De impact van de Covid-maatregelen van de afgelopen jaren was kolossaal. Als je het terugleest krijg je weer pijn in je buik. Maar dat wordt nog erger als je een recente oproep leest van de topvrouw van de WHO hoe we wellicht dit jaar de wereldwijde noodsituatie van Covid-19 kunnen beëindigen.

Lees volledig artikel: Ze zou zich rot moeten schamen

Leestijd: 3 minuten

Ze zou zich rot moeten schamen

Reacties op een cruciale vraag

Michael P. Senger (#michaelpsenger), de schrijver van het boek over de invloed van China op de Covid-maatregelen, die wereldwijd zijn genomen, stelde een belangrijke vraag aan zijn volgers op twitter: “Welk aspect van de reacties op Covid raakten u het zwaarste op het persoonlijk niveau?”.

Hij kreeg een groot aantal antwoorden, die indringend zijn om ze te lezen en veel herinneringen bij me oproepen. Hieronder een selectie van de gegeven antwoorden.

Ik krijg er weer pijn in mijn buik van:

 • Lockdown, waardoor ik geen inkomen meer had.
 • Mijn (mentale) gezondheid verminderde, zag mijn familie of mijn vrienden lang niet meer.
 • Ik denk niet dat ik nog kinderen wil.
 • Mijn oudste zit op het speciaal onderwijs. Na het sluiten van de scholen wilde hij niet meer terug naar school en hij loopt nu bij diverse specialisten, terwijl het daarvoor goed met hem ging.
 • Mijn grootvader stierf alleen en we konden ook geen kerkdienst voor hem houden.
 • Hoe mijn vrienden, waaronder collega historici, die de geschiedenis van de 20e eeuw goed kenden, bereid bleken te zijn elke propaganda te geloven, geen kritische vragen stelden en iedereen in het openbaar beschimpten, die dat wel deed. Het is alsof men voor niets had gestudeerd.
 • De realisatie dat bijna iedereen die ik kende, bereid was alle individuele rechten op te geven voor de illusie of veiligheid.
 • Ik spreek niet meer met mijn vader of broer, die blijkbaar al hun liberale opvattingen lieten vallen en zo autoritair werden dat ze vonden dat ik buiten de maatschappij moest worden geplaatst.
 • 30 jaar vriendschap verliezen omdat we verschil van mening hadden over dit onderwerp. Ze beschouwde mij een egoistische oma-moordenaar.
 • De constante stroom van rampcijfers op het nieuws, waardoor het leek alsof er een atoombom was gevallen.
 • Dat de media geen enkele intelligente vragen stelden tijdens de persconferenties, behalve dan smeken om stevigere maatregelen.
 • Coronatoegangspassen om te reizen en horeca te bezoeken.
 • Ik had altijd gedacht dat we allemaal, op onze eigen manier, op zoek waren naar de waarheid. Dat ik heb moeten ontdekken dat dit niet waar is, beschouw ik als de meest desoriënterende ervaring in mijn leven.
 • Ziekenhuis protocollen waardoor mijn moeder, genezen van Covid, haar doodzieke man drie weken lang niet mocht zien, tot één dag voor zijn dood.
 • De desintegratie van autonomie. Een van de vier pilaren van medische ethiek. Men heeft een karikatuur gemaakt van de geneeskunst.
 • De bereidheid van velen om aan alle voorwaarden te voldoen, zonder vragen te stellen, ook als het totaal niet logisch leek.
 • Het gebrek aan bereidheid om naar logica te luisteren. Ik had me nooit kunnen voorstellen dat de maatschappij zo makkelijk beïnvloed kon worden en zo vreselijk misleid.
 • Het feit dat ouderen in zorginstellingen een tijd geen familie of vrienden op bezoek mochten hebben. Een van mijn vrienden is overleden en die heeft drie maanden lang alleen één familielid mogen zien.
 • Dat iedereen die tegen lockdowns was als egoïstische complotdenkers werden gezien.
 • Dat het vaccin ervoor zou zorgen dat je andere mensen zou kunnen beschermen en dat je daarop werd aangesproken. Daardoor werden aardige mensen juist wrede mensen, zogenaamd in de naam van “compassie”,

Het is slechts een beperkte selectie van de reacties op zijn vraag, maar het is duidelijk wat de impact is geweest, en vaak nog steeds is.

Verbluffend

Ik las deze reactie toen er een tweet voorbij kwam van de WHO. De boodschap was “We kunnen in 2023 de wereldwijde noodsituatie van Covid-19 beëindigen.” En het betreft een korte toespraak van Dr. Maria van Kerkhove, het hoofd van de afdeling van de WHO die verantwoordelijk is voor de bestrijding van Covid-19. Zij was een diehard ten aanzien van veel van de maatregelen die wereldwijd werden genomen. Plus dat ze lang de verspreiding van het virus door de lucht heeft ontkend.

Ik vind deze toespraak anno februari 2023, drie jaar na de start, verbluffend. Ze lijkt weinig geleerd te hebben in die drie jaar. Nog steeds zou er sprake zijn van een wereldwijde gezondheids-noodsituatie. De laatste zin van haar toespraak is “We moeten het vertrouwen herstellen”. Misschien dat wanneer ze de bovenstaande reacties leest het een goed idee zou zijn om terug te treden en onmiddellijk de noodsituatie wereldwijd voor Covid-19 te beëindigen.

U heeft zojuist gelezen: Ze zou zich rot moeten schamen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Op deze site willen we geen paywall introduceren. Iedereen die dit wil kan al onze artikelen lezen. Welk onderwerp het ook betreft. Maar wij draaien wel op de vrijwillige bijdragen van onze bezoekers. Daarvoor is deze link beschikbaar. Hartelijk dank alvast.

 
 
Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.