Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De Deventer Karaktermoord, nieuw boek Prof. Derksen

Nieuw boek van Prof. Derksen: De Deventer Karaktermoord - 60232
Samenvatting van het artikel

Een nieuw boek van Prof. Ton Derksen bewijst dat Ernest Louwes de moord niet gepleegd kan hebben.

Lees volledig artikel: De Deventer Karaktermoord, nieuw boek Prof. Derksen

Leestijd: 3 minuten

De Deventer Karaktermoord, nieuw boek Prof. Derksen

Prof. Ton Derksen heeft een nieuw boek geschreven over de Deventer Moordzaak. Op 21 februari gaf hij een interview hierover af bij EenVandaag radio. U treft het hier aan na ongeveer 33 minuten. 

Prof. Derksen heeft voor onze site een kort stuk geschreven over zijn bijzondere boek. Hier kunt u het boek bestellen. 

Louwes is niet de moordenaar

prof. Ton Derksen

Na de film ‘De Veroordeling’ en de podcast van Annegriet Wietsma, ‘De Deventer mediazaak’, weet iedereen dat Louwes de moordenaar is! Het is niet de klusjesman. Dus dan moet het wel Louwes zijn. Zat zijn DNA niet op de blouse van mevrouw Wittenberg? En was hij niet uit op het grote geld van de erfenis? En klikte zijn mobieltje vlak voor de moord niet een paal in Deventer aan? Wat deed Louwes daar in Deventer, zo kort voor de moord?

Louwes heeft altijd een sluitend alibi gehad, de file op de A28 waarin hij vlak voor de tijd van de moord stond. Dat heeft hij zelf nooit zo beseft. Zijn eigen alibi – zijn te vroege thuiskomst – is door vriend en vijand weggewuifd. Analyse van afgeluisterde tapgesprekken toont, samen met andere informatie, aan dat mevrouw Louwes bij de rechtbank Zwolle terecht vertelde dat haar man te vroeg thuis (Lelystad) was om de moord in Deventer gepleegd te hebben.

Medebestuurder

Hoezo was Louwes uit op het grote geld? Door zijn executeurschap bij zijn baas de VvAA onder te brengen, leverde hij in feite 75.000 gulden in, en in tegenstelling tot wat Bas Haan beweert, was Louwes er niet op uit om alles snel in zijn eentje te regelen (hij had al heel snel een medebestuurder) en had hij al contacten met een psychiater om het geld van de stichting te besteden. Precies lezen helpt.

In dit boek bespreek ik ook het nieuwe DNA-onderzoek van het NFI en Whitaker dat advocaat-generaal mr Aben de laatste jaren heeft laten doen. Hun resultaten lijken allemaal hoogst belastend. Maar het NFI en Whitaker gaan uit van verkeerde informatie, stellen de verkeerde vragen en ze gaan voorbij aan de relevante wetenschappelijke literatuur. Stel je wel de juiste vragen, dan blijkt het DNA van Louwes niet neutraal zoals ik in mijn vorige boek meende. De locatie van dat DNA pleit hem vrij. Zelfs het beruchte bloedvlekje op de kraag van mevrouw Wittenberg past beter bij zijn onschuld dan schuld. Je moet dan wel het sectierapport serieus nemen.

Het belastende telefoontje

Een TNO-driemanschap onderzocht recentelijk of Louwes’ mobieltje vanaf de A28 bij Nunspeet het basisstation 14501 in Deventer heeft kunnen aanklikken, zoals Hans Meijer al in 2006 liet zien. Ze geven Louwes nu een 5% kans op succes in plaats van de oude 0%. Dat lijkt nog steeds weinig. “Dus er is nog steeds 95% kans dat hij de paal in Deventer niet zou hebben aangeklikt!” Dat is weer eens het verkeerde antwoord op een verkeerde vraag. De vraag die je moet stellen, is: welke kans zou Louwes gehad hebben als hij op 23 september 1999 vanuit Utrecht naar Deventer was gereden, zoals de politie en het OM hem laten rijden?

Ik heb hier samen met Hans Meijer aan gewerkt. Het blijkt dat Louwes van de politie en het OM niet op tijd binnen het bereik van de telefoonpaal 14501 geweest had kunnen zijn.

De Louwes van de politie en het OM heeft dus 0% kans dat hij mevrouw Wittenberg via de telefoonpaal 14501 gebeld had. Louwes moet dus vanaf de A28 gebeld hebben; hij was niet in Deventer om de moord te plegen. Ook het telefoontje pleit hem vrij.

Pathologische karakter van de moord

Tenslotte is er nog een zesde reden waarom Louwes niet de moordenaar kan zijn: de moord vertoont een pathologisch karakter. Louwes is van alles in de schoenen geschoven, maar niemand ziet pathologische trekken bij hem.

Kortom, Louwes kan de moordenaar niet zijn, en wel vanwege een overdaad aan onafhankelijke redenen. Daar gaat dit boek over.

(Met dank aan de uitgever die ondanks de waarschuwingen van Bas Haan het boek heeft uitgegeven.)

U heeft zojuist gelezen: De Deventer Karaktermoord, nieuw boek Prof. Derksen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.