Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Gecancelde documentaire over cancelcultuur, het Droste-effect

Gecancelde documentaire over cancelcultuur, het Droste-effect - 63358
Samenvatting van het artikel

Ook ik heb meegewerkt aan de documentaire over de cancelcultuur. Had de makers al direct gezegd dat ik verwachtte dat die niet door BNNVARA op tv zou worden gebracht. Komt nu dankzij Omroep Max wel op NPO Start. Benieuwd of OP1 er nu aandacht aan gaat schenken.

Lees volledig artikel: Gecancelde documentaire over cancelcultuur, het Droste-effect

Leestijd: 2 minuten

Gecancelde documentaire over cancelcultuur, het Droste-effect

Mijn deelname

In augustus 2022 werd ik benaderd of ik geïnterviewd wilde worden voor een documentaireserie over de cancelcultuur, die gemaakt werd voor BNNVARA. De maker was de gerenommeerde documentairemaker Kees Schaap en de interviewster Fidan Ekiz. Vanzelfsprekend deed ik eraan mee en het gesprek met Fidan in aanwezigheid van Kees Schaap en twee technici was plezierig en duurde ongeveer 1 uur.

Mij werd gezegd dat de documentaireserie in het voorjaar van 2023 op televisie zou komen bij BNNVARA. Mijn reactie was dat ik me niet kon voorstellen dat dit ook inderdaad zou gaan gebeuren. Dat BNNVARA zo een documentaire zou uitzenden. Mijn eigen ervaring sinds voorjaar 2021 was inmiddels ook al dat ik nergens bij de traditionele media meer werd uitgenodigd of ondervraagd. Behalve bij Mischa Blok in een programma/podcast over cancellen.

En ja hoor…

Ik had tot en met gisteren nog niets over de documentaireserie gehoord, totdat ik erover las in De Telegraaf: BNNVARA wilde de serie niet uitzenden. De argumenten die ik in het artikel las waren vergezocht, omdat ook BNNVARA zelf in het programma was meegenomen, op een manier die ze niet zinde. Maar als het niet die reden was geweest hadden ze wel een andere gevonden.

Jan Slagter (Omroep Max) heeft zich over de documentaire ontfermd, en daarom zal de serie vanaf donderdag wel via NPO Start bekeken kunnen worden. (Mijn interview zit blijkbaar in aflevering 3).

Mij benieuwen

Wat nu al opvallend is dat de documentaire alleen op NPO Start komt, maar niet wordt geprogrammeerd via een van de drie publieke  zenders. Als je ziet wat daarop wel verschijnt en je kent de statuur van de makers en de actualiteit van het onderwerp dan zou je toch verwachten dat het ook uitgezonden wordt op NPO2.

Maar dat niet alleen. Waar ik heel benieuwd naar ben is of in de komende dagen Kees en Fidan bij OP1 over hun serie mogen komen praten. Een talkshow waar regelmatig mensen langs komen om te praten over programma’s of documentaires die ze gemaakt hebben.

Wie in OP1?

Het pikante daarbij is dat Omroep Max ervoor gezorgd heeft dat de documentaire in ieder geval nog via NPO Start te zien is. Maar het bepalen wie er al dan niet in OP1 komen is een veel complexere situatie. Hoewel de presentatieduo’s van verschillende omroepen afkomstig zijn (Fidan Ekiz en Sven Kockelmann zijn er dan namens Omroep Max) is de (eind)redactie wel steeds dezelfde en speelt BNNVARA daarbij een belangrijke rol.

Laten we eens kijken hoe OP1 met dit probleem omgaat. Of Kees en Fidan wel over hun documentaire mogen komen praten. Of dat ze ook daar gecancelled worden.

Een ding weet ik wel zeker: bij Mischa Blok mogen ze wel langskomen….

Update 8-6:

  • Eerste aflevering staat op NPO Start. Ik vond het heel goed en eerlijk.
  • OP1 heeft de makers wel uitgenodigd, maar zij wilden niet komen. (Argument: dan gaat het over de relletjes en niet over de inhoud van de documentaireserie.
  • MAX probeert de serie ook later op NED2 te krijgen.

U heeft zojuist gelezen: Gecancelde documentaire over cancelcultuur, het Droste-effect.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.