Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid-19 en geheugenverlies komt vaak voor

Covid-19 en geheugenverlies komt vaak voor - 63387
Samenvatting van het artikel

Het persbericht van het RIVM over de flinke toename van geheugen- en concentratieproblemen bij volwassenen refereert naar een studie, die inderdaad bewijst dat Covid-19 en geheugenverlies veel met elkaar te maken heeft. Maar dan vooral bij de opstellers van het persbericht.

Lees volledig artikel: Covid-19 en geheugenverlies komt vaak voor

Leestijd: 3 minuten

Covid-19 en geheugenverlies komt vaak voor

Toename doktersbezoek met geheugenproblemen

Het RIVM meldde op 31 mei dat er in het eerste kwartaal 2023 een toename van 24% was t.o.v. het eerste kwartaal 2020 van het bezoek aan huisartsen voor geheugenproblemen bij Nederlanders boven de 25 jaar. De grootste stijging was bij de groep tussen de 45 en 75 jaar met een stijging van 40%.

In het artikel wordt aangegeven dat het onduidelijk is waardoor het komt. Het lijkt te liggen aan Covid-19 en coronamaatregelen volgens het artikel, maar zeker is het niet. (Blijkbaar weet men wel dat het niet – ook – aan vaccinatie kan liggen). Vervolgens staat er dit:

Maar uit recent onderzoek blijkt dat langdurige geheugen- en concentratieproblemen veel vaker voorkomen na COVID-19-infectie dan na griep.

Wat zegt het onderzoek?

Wat ik dan doe, is naar die studie gaan kijken en zien wat er instaat. Het is een interessante studie uit de VS waar men met name “Long Covid” en “Long Flu”  (uit 2018) met elkaar heeft proberen te vergelijken op basis van personen boven 65 jaar  bij Medicare. Daarbij blijkt al hoe moeilijk het is om precies te definiëren wat Long Covid is. Als men één van de 11 mogelijke symptomen pakt dan blijkt bij zowel Covid als Griep een kwart ook na een tijd nog klachten te hebben. Als men één van de drie belangrijkste symptomen nog heeft en andere oorzaken worden uitgesloten daalt het naar rond de 5% (zowel bij Covid als bij griep).

Uit ander onderzoek is echter gebleken dat als men daar een controlegroep naast legt die geen Covid-19 had, een deel van die symptomen ook wordt gevonden. Dus het netto resultaat is duidelijk lager.

Maar wat me het meest opviel is de zin van het RIVM “Langdurige geheugen en concentratieproblemen komen veel vaker voor na Covid-19-infectie dan na griep”. Als ik dan naar de studie kijk (met alle voorbehoud, die je toch al moet maken) blijkt dat die studie zich slechts richt op de periode tot (maar) 3 maanden na genezing van Covid-19 of griep. Dus die term “langdurig”  omvat in het onderzoek dus een termijn van 3 maanden na infectie.

Maar dan ben je er nog niet.

Want als ik voor die periode van 3 maanden de cijfers uitsplits dan zie ik het volgende:

 Covid-19Griep
Aantal geïnfecteerden 1.700.000900.000
met na 3 maanden geheugenproblemen10.0004.700
met na 3 maanden milde cognitieve stoornissen7.8003.100
Totaal geheugenproblemen in procenten 1.05%0.87%

Dus het verschil is slechts 0.18 procentpunten tussen Covid-19 en Griep En als we alle relativeringen ten aanzien van de uitvoering van het onderzoek in beschouwing nemen dan is het niet noemenswaard, en zeker niet “komen veel vaker voor”.

Door in hun persbericht met een verwijzing naar dit onderzoek op te schrijven “Langdurige geheugen- en concentratieproblemen komen veel vaker voor na Covid-19 infectie dan na griep” laat men zien dat men bij het schrijven van het persbericht niet bezig was met het weergeven van de resultaten van dat onderzoek, maar met stemming maken. Om de lezer van dit persbericht toch vooral het gevoel te geven dat de gemelde verhoging van het huisartsenbezoek met geheugenklachten vooral aan Corona gelegen heeft.

Dus daarom de titel van dit artikel “Covid-19 en geheugenverlies komt vaak voor”. Want met regelmaat bij persberichten en onderzoek van het RIVM over Covid-19 heb ik de indruk dat er sprake is van geheugenverlies bij de betrokkenen van het RIVM t.a.v. het goed uitvoeren van onderzoek en het opstellen van een juist persbericht. 

U heeft zojuist gelezen: Covid-19 en geheugenverlies komt vaak voor.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019