Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De puzzel over de ontsnapping van het Corona virus is nu volledig gelegd

De puzzel over de ontsnapping van het virus is nu volledig gelegd - 63450
Samenvatting van het artikel

Het volledige en goed onderbouwde overzicht van The Sunday Times over de ontsnapping van het virus uit het lab in Wuhan kan tot geen enkele andere conclusie meer leiden. Velen zullen na lezen pas begrijpen hoezeer ze in de afgelopen drie jaar zijn misleid.

Lees volledig artikel: De puzzel over de ontsnapping van het Corona virus is nu volledig gelegd

Leestijd: 4 minuten

De puzzel over de ontsnapping van het Corona virus is nu volledig gelegd

Echte onderzoeksjournalistiek van The Sunday Times

In The Sunday Times uit Engeland heeft dit weekend een uitgebreid artikel gestaan van twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten. Het is een heel uitgebreid artikel, waarbij de journalisten met een groot aantal betrokkenen en deskundigen hebben gesproken en talloze documenten hebben ingezien. Toen ik het las zat ik regelmatig met open mond.

Vertaling van het artikel in The Sunday Times over Wuhan lab-leak - 63438

Niet dat ik sommige stukken ervan al niet een keer elders had gelezen, maar toen waren soms de bronnen onduidelijk en het waren slechts puzzelstukjes van het totaal. Het is dermate complexe materie dat het moeilijk was het totale plaatje te krijgen.

Voor mij werd het wel steeds duidelijker dat de kans een stuk groter was dat het virus uit het lab was ontsnapt, maar de overgang van dieren naar mensen kon ik nog steeds niet uitsluiten.

Na het lezen van dit zeer goed onderbouwde artikel, is er geen enkele ruimte meer voor twijfel wat er gebeurd is rondom dit lab en hoe Covid-19 daar is ontwikkeld en – in november 2019- ontsnapt. En wat heel belangrijk is. Het is gepubliceerd door een Engels gerenommeerd nieuwsmedium.

Ik heb het artikel in het Nederlands vertaald en dat kunt u hier aantreffen. 

Infographic

Dit is de samenvatting die de Sunday Times in een vorm van een infographic gemaakt heeft in zes stappen.

  1. Wetenschappers van het Instituut van Virologie uit Wuhan, ondersteund met Amerikaans geld, vinden in 2012 in een grot met vleermuizen een virus dat sterk lijkt op SARS.
  2. De volgende 3 jaar vindt hetzelfde team onderzoekers 9 coronavirussen die lijken op Covid-19 in een mijn in Zuid-China waar mijnwerkers waren overleden. Dit werd niet aan de Amerikanen verteld.
  3. De coronavirussen zijn meegenomen naar het lab in Wuhan en er is niets over naar buiten gekomen. Amerikaanse onderzoekers denken dat het Chinese leger het als biowapen zou willen gebruiken.
  4. Via technieken die geleerd zijn van de Amerikanen, worden gemuteerde muizen gevonden die geïnfecteerd zijn met SARS in 2012. 75% van de muizen ging dood. Daarover werden de Amerikanen niet ingelicht.
  5. Er wordt gesteld dat in 2019 de Wuhan wetenschappers vergelijkbare gevaarlijke experimenten uitvoerden op het virus dat in de mijn was gevonden. De intentie was om ze meer besmettelijk te maken voor mensen. US onderzoekers nemen aan dat dit proces tot het Covid-19 virus heeft geleid.
  6. In november 2019 werden 3 wetenschappers, waarvan aangenomen wordt dat die aan dit experiment in Wuhan werkten, erg ziek met Coronavirus symptomen. Een van hun familieleden stierf eraan. Eind december zijn er steeds meer Covid-19 gevallen in Wuhan.
Vertaling van het artikel in The Sunday Times over Wuhan lab-leak - 63437

The Sunday Times

De onderbouwing in dit artikel voor dit alles is heel sterk met veel bronnen en ook artikelen uit de periode 2003 tot 2019 die als het ware een paper-trail laten zien van deze gang van zaken. Ongetwijfeld zullen mensen die al heel lang met de materie bezig zijn omissies kunnen vinden in het artikel, maar dan zeg ik “tel je zegeningen”. Want het artikel is heel uitgebreid, goed onderbouwd en zorgt, voor degenen die het verhaal niet goed kennen, vooral voor verbijstering.

Als u nog iemand tegenkomt die na het lezen van deze uitvoerige onderbouwing stelt dat het virus ontstaan is omdat het ergens op de vismarkt van Wuhan is overgesprongen van dieren naar mensen weet u dat hij:

Onder de pet van Marion Koopmans

Ten slotte laat ik een screenshot zien uit een mail van Marion Koopmans van februari 2020 die precies over dit onderwerp ging en waarin zij stelde dat de mogelijkheid van een ontsnapping uit een lab in Wuhan beter maar genegeerd kon worden. Dat deed zij en haar werd daarbij geen strobreed in de weg gelegd in de Nederlandse media als ze over dit onderwerp werd geïnterviewd.

De puzzel is compleet gelegd over het lab in Wuhan - 63442

Ook Maarten Keulemans trapte op zijn bekende wijze naar iedereen die maar de mogelijkheid van het scenario, dat het virus was gemaakt in het laboratorium van Wuhan, opperde. Het zou een van de vele complottheorieën zijn die er over Corona de ronde deden.

De betekenis en de mogelijke gevolgen

Niet alleen dit artikel is al sterk overtuigend, het loopt ook vooruit op de openbaarmaking in de VS (na drie jaar) van documenten waarin beschreven staat wat de spionage diensten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over de uitbraak in Wuhan wisten. Die informatie wordt waarschijnlijk deze maand naar buiten gebracht.

De kans is groot dat het niet alleen in de VS en Engeland, maar ook in andere landen fors in het nieuws zal komen, waarbij de meeste media er niet meer omheen kunnen. En dan zou wel eens menig journalist zich achter de oren kunnen gaan krabben hoe ze toch steeds klakkeloos de infomatie van de “deskundigen” volgden en zeer onderbouwde informatie, die liet zien dat het anders zat, niet alleen negeerden, maar ook de betrokken personen, die dat naar buiten brachten, – lieten – zwart maken.

Iedere journalist of wetenschapper die goed is in zijn vak en integer is, die dit artikel uit de Sunday Times leest, zal beseffen hoe hij/zij misleid is. En zal zich afvragen over welke andere onderwerpen dat nog meer is gebeurd.

Het zal de grote lakmoesproef gaan worden voor veel wetenschappers en journalisten. Na dit artikel in The Sunday Times kunnen zij helemaal niet meer voorwenden dat ze het niet wisten of beseften.

U heeft zojuist gelezen: De puzzel over de ontsnapping van het Corona virus is nu volledig gelegd.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.