Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Als in Amsterdam Ebola was uitgebroken

Als in Amsterdam Ebola was uitgebroken - 63470
Samenvatting van het artikel

Stel dat er in Amsterdam Ebola was uitgebroken. En bekend was dat in het Science Park in Amsterdam al 17 jaar risicovol onderzoek werd gedaan naar varianten van het Ebola-virus. Zou er dan toch met zekerheid gesteld worden dat de uitbraak was ontstaan in een dierenwinkel op de Albert Cuypmarkt?

Lees volledig artikel: Als in Amsterdam Ebola was uitgebroken

Leestijd: 5 minuten

Als in Amsterdam Ebola was uitgebroken

Dit artikel is geïnspireerd door de informatie, die inmiddels beschikbaar is over de Covid-19 uitbraak in Wuhan. Alles wat hieronder staat is fictioneel, maar heeft grote overeenkomsten met wat er in Wuhan is gebeurd.

Het Amsterdamse onderzoek naar Ebola

Ìn 2003 wordt er een laboratorium gevestigd in het Science Park aan de rand van Amsterdam. Het richt zich op het onderzoek naar het Ebolavirus. Daarbij onderzoekt men diverse varianten van het Ebola-virus en hoe via vaccinaties de mens tegen een uitbraak van een nieuwe variant beschermd kan worden.

Het laboratorium werkt nauw samen met Amerikaanse en Engelse onderzoekers en ontvangt ook financiering uit die landen. Een van de belangrijkste motivaties van dit onderzoek is om te voorkomen dat een nieuw Ebolavirus als biowapen gebruikt kan worden.

Rond 2012 wordt er in de VS onderzoek gedaan, waarbij men in het laboratorium experimenten deed om het virus te veranderen in een gevaarlijker variant voor de mens. Dat deel van het gain-of-function onderzoek waarvan verwacht kon worden dat het de besmettelijkheid en de ziekmakendheid van de ziekteverwekker kon vergroten wordt door de regering Obama in 2014 voorlopig verboden.

Muizen proeven

In Amsterdam ging dit onderzoek echter toch door met de hulp van o.a. de Amerikaanse onderzoeker: John Shift. In 2018 dient hij een voorstel in bij een Amerikaanse overheidsorganisatie die zich bezig houdt met onderzoek naar nieuwe technologie voor de verdediging van de VS. In het voorstel staat dat men in Amsterdam op gehumaniseerde muizen proeven wil doen om daarbij verschillende Ebola-virussen te combineren. Het voorstel van 14 miljoen dollar werd afgewezen. (Dit voorstel lijkt op het voorstel dat in 2018 is ingediend onder de titel “Defuse” door Peter Daszak en de EcoHealth Alliance op het vlak van Coronavirussen in het laboratorium van Wuhan. Hier kunt u over dat voorstel meer lezen).  

In Amsterdam gaat het onderzoek naar het Ebolavirus door met medewerking van de onderzoeker John Shift. In 2018 sturen Amerikaanse overheidsfunctionarissen, die het lab in Amsterdam hadden bezocht, boodschappen naar hun ministerie waar ze zich zorgen maakten over de veiligheidsmaatregelen in het Amsterdamse lab. (Het lijkt op de boodschappen uit 2018 die The Washington Post in april 2020 bemachtigde over het bezoek aan het lab in Wuhan). O.a. stond erin:

een ernstig tekort aan goed opgeleide technici en onderzoekers die nodig zijn om dit high-containment laboratorium veilig te laten werken

In Amsterdam blijft men samen met John Shift en zijn team de besmettelijkheid en de ziekmakendheid van verschillende varianten van Ebola, al dan niet gecombineerd, onderzoeken.

De Ebola-uitbraak in Amsterdam

Eind 2019 worden veel mensen in Amsterdam plotseling ernstig ziek. Het grijpt snel om zich heen en het duurde niet lang of het duikt ook elders in de wereld ook op met dezelfde gevolgen. Rond half januari 2020 verschijnen er steeds meer nieuwsartikelen over deze nieuwe ziekte, die in Amsterdam is uitgebroken en de grote gevolgen ervan.

Het blijkt een tot dusverre onbekende virusvariant van Ebola te zijn.

Al heel snel wordt als oorzaak van deze uitbraak gegeven:

In een dierenwinkel op de Albert Cuypmarkt hield men ook een aantal apen ter verkoop en daar hebben ze een aantal mensen met Ebola besmet. Dat is de plek waar deze tot nu toe onbekende variant van het Ebolavirus van de apen naar de mensen is overgesprongen. En die mensen hebben vervolgens weer andere mensen besmet.

Als in Amsterdam Ebola was uitgebroken - 63473

Deze verklaring wordt zowel onderschreven door de Nederlandse autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in het lab in het Science Park in Amsterdam als de grote deskundige op het terrein van onderzoek naar het Ebola-virus: John Shift. Ook hij geeft aan dat dit de enig mogelijke verklaring kan zijn.

Albert Cuypmarkt

Een Nederlandse virusdeskundige, de dierenarts Marja Dominee, wordt ook al snel door media gevraagd wat de oorzaak van die uitbraak is. En ook zij onderschrijft de uitbraak vanuit de apen op de Albert Cuypmarkt. De mogelijkheid dat er iets mis is gegaan in het Ebola-lab aan het Science Park wordt daarbij vrijwel uitgesloten. Op 6 februari 2020 schrijft Marja Dominee daarover in een interne mail naar een aantal internationale virologen het volgende:

Ik ben er niet voor om iets specifieks te publiceren over de hypothese dat het virus uit het lab is ontsnapt, omdat het anders averechts kan werken. Ja, er is speculatie in het publieke domein, ontstaan door een aantal kranten, waaronder waardeloze. Door in te gaan op specifeke punten, die op dit moment nog niet in het publieke domein zijn, zal het zijn eigen complottheorieën doen ontstaan.

(Dit is – niet toevallig – de letterlijke tekst die Marion Koopmans op 6 februari 2020 aan haar collega’s mailde bij hun onderlinge communicatie over de Corona-uitbraak in Wuhan).

In februari 2021 komt er een onderzoeksteam van de WHO naar Amsterdam om nader onderzoek te doen naar de bron van de Ebola-uitbraak. In het team zitten ook John Shift en Marja Dominee. Zij concluderen dat er nog veel onduidelijk is, maar dat het extreem onwaarschijnlijk is dat het Ebola-virus uit het Amsterdamse Lab is ontsnapt. Daar hoeft dus geen nader onderzoek naar gedaan te worden zeggen zij.

Logische vragen

  1. De Albert Cuyp is minder dan 10 kilometer verwijderd van het Lab in Amsterdam dat al bijna 20 jaar intensief onderzoek doet naar varianten van Ebola-virussen. In dat lab zijn diverse onderzoeken gedaan en/of voorgesteld om bij gemaakte varianten de mate van besmettelijkheid en ernst te onderzoeken. Wat denkt u dan dat veel waarschijnlijker is? Dat het Ebola-virus “ontsnapt is uit het lab” of dat het “op de markt, op nog geen 10 km afstand, is overgesprongen van een aap naar de mens”?
  2. De uitbraak verspreidt zich als een lopend vuurtje over de wereld met enorme gevolgen (door het virus zelf en door de genomen maatregelen). Wat denkt u wat de Nederlandse autoriteiten en de onderzoekers die direct of indirect bij het onderzoek betrokken zijn zullen gaan zeggen: “Het virus is door een stommiteit uit het lab aan het Science Park ontsnapt” of “op de Albert Cuyp is in een dierenwinkel het virus overgesprongen van apen naar de mens”?
  3. Wat denkt u dat degenen zullen doen die direct of indirect betrokken zijn bij het onderzoek in het lab aan het Science Park kort nadat het duidelijk is dat er een nieuw Ebola virus zich eerst in Amsterdam heeft verspreid en daarna over de rest van de wereld met zeer ernstige gevolgen. “We zien twee mogelijke verklaringen waarvan een ontsnapping uit een lab de meest waarschijnlijke is”. Of zullen ze zeggen “Het is vrijwel onmogelijk dat het virus is ontsnapt uit het lab, de enige verklaring is dat het op die markt in Amsterdam is gebeurd waar het virus van een dier naar de mens is overgesprongen.

Ik raad u aan dit artikel nog een keer goed te lezen en dan proberen zelf antwoord te geven op deze drie logische vragen.

Daarna nodig ik u uit om mijn artikel te lezen naar aanleiding van de publicatie in The Sunday Times van afgelopen zondag over de uitbraak van het Corona virus in Wuhan. Neem daarbij dan ook de reacties mee op dat artikel van degenen die al drie jaar stellen dat de enige mogelijkheid van de uitbraak van Covid-19 is geweest de vismarkt in Wuhan.

De prullenbak in

Dit is bijvoorbeeld een reactie gisteren van de arts-microbioloog Marc Bonten. Hij gaf in april 2020 nog in dit interview aan dat hij tot dat moment nog nooit wat met virussen had gedaan. Maar over de start van Covid-19 weet hij het wel zeker en over het onderzoeksartikel van The Sunday Times van 6000 woorden en o.a. mij heeft hij wel zijn oordeel klaar.

Als in Amsterdam Ebola was uitgebroken - 63472

Het laat – helaas – nog steeds zien hoe het denken van deze kopstukken uit de Coronaperiode was en is. Logica is niet aan hen besteed. Daarom is deze site nog nodig om mensen wel aan het denken te zetten en te houden. Uw steun daarbij blijft belangrijk.

U heeft zojuist gelezen: Als in Amsterdam Ebola was uitgebroken.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665