Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wie wordt onze volgende premier?

Wie wordt onze volgende premier? - 63885
Samenvatting van het artikel

De voorkeur voor bepaalde premierskandidaten kan een grote invloed hebben op de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Slechts twee kandidaten hebben op dit moment een brede steun: Omtzigt en Aboutaleb. Maar de verkiezingscampagne kan daar nog verandering in brengen.

Lees volledig artikel: Wie wordt onze volgende premier?

Leestijd: 2 minuten

Wie wordt onze volgende premier?

De sleutelvraag: de premierskeuze

Bij alle vier de huidige regeringspartijen komt er een nieuwe lijsttrekker. Dit scenario zou ook van toepassing kunnen zijn bij PvdA/GroenLinks, afgezien nog van de vraag wat Pieter Omtzigt zal doen. Dit geeft een volledig nieuwe dynamiek aan de verkiezingscampagne. Met zoveel nieuwe gezichten kan het “New Kid on the Block” -effect de kiezer overweldigen.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen speelt voor veel kiezers de vraag “Wie wil ik als premier?” een belangrijke rol bij hun stemkeuze. Niet dat dit leidt tot een electorale verschuiving naar de andere kant van het politieke spectrum, maar een sterke premierskandidaat kan een grote impact  hebben bij de Tweede Kamerverkiezingen. We zagen dit in 2012, toen Emile Roemer, die aan het begin van de campagne aanzienlijk voorliep op zijn concurrenten, na een zwak eerste debat het onderspit dolf tegen Diederik Samsom, die de grote uitdager werd van premier Rutte.

Nieuwe laag dynamiek

Het feit dat er nu geen zittende premier meedoet aan de verkiezingen voegt weer een nieuwe laag van dynamiek toe. Daarnaast kan er ook een situatie ontstaan – en niet alleen bij één partij – waarin de premierskandidaat van een partij verschilt van de lijsttrekker.

Om een indruk te krijgen van het mogelijke electorale effect van bepaalde kandidaten, hebben we 13 namen voorgelegd aan de respondenten. Ze konden aangeven of ze positief of negatief zouden reageren als die persoon na de verkiezingen onze premier zou worden. Hier volgt een overzicht van het percentage Nederlanders dat positief zou reageren:

De hoge score van Dilan Yeşilgöz laat wel zien hoe in korte tijd de scores kunnen veranderen. Zij werd niet gemeten bij eerdere onderzoeken voor mogelijke premiers, maar ik ben er zeker van dat als deze vraag vier weken geleden was gesteld haar score niet boven de 20% was uitgekomen.

Via een naam te kiezen in de onderstaande grafiek kunt u zelf zien hoe kiezers van de verschillende partijen reageren op de mogelijke premierkandidaten. De cijfers zijn afgezet naar de huidige stemkeuze, zonder dat Lijst Pieter Omtzigt meedoet.

 

U heeft zojuist gelezen: Wie wordt onze volgende premier?

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963