Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Klaar voor de start is…

Klaar voor de start is…… - 64246
Samenvatting van het artikel

Of Pieter Omtzigt wel of niet met een lijst meedoet aan de verkiezingen zal een grote rol spelen in hoe de campagne gaat lopen en op de uitslag. De peiling van vandaag geeft een goed beeld van de uitgangspositie van de verschillende partijen.

Lees volledig artikel: Klaar voor de start is…

Leestijd: 2 minuten

Klaar voor de start is…

Peiling 19-8-2023

Uit de nieuwste peiling van Peil.nl blijkt dat VVD en PvdA/GroenLinks op de 1e en 2e plaats staan op ruime afstand gevolgd door BBB en PVV. VVD en PVV zijn sinds de val van het kabinet het sterkst gestegen, terwijl BBB duidelijk is gedaald. Dat hangt mede samen met het feit dat het onderwerp asiel/immigratie hoog op de agenda staat (kabinet is daarop gevallen), terwijl het onderwerp natuur/stikstof/landbouw wat meer naar de achtergrond is gedrongen. De andere partijen halen nu minder dan 10 zetels.

Maar als Pieter Omtzigt met een eigen lijst mee gaat doen aan de verkiezingen dan heeft dat forse gevolgen, omdat de 27 zetels die deze partij nu zou halen, niet in gelijke mate van alle andere partijen afkomstig is.

Eerst de tabel met de peiling van dit moment (19-8-2023). VVD is gestegen sinds de val van het kabinet en het wegstappen van Mark Rutte en de opvolging door Dilan Yeşilgöz. Daarnaast zien we ook een forse stijging van PVV, ook dat is toe te schrijven aan het onderwerp “asiel/immigratie” dat nu weer prominent is geworden. Daarnaast is ook het CDA 2 zetels gestegen.

BBB is daarentegen 6 zetels gedaald, JA21 staat nu 4 zetels lager (met name door een “terugkeer” van eerder overgelopen VVD-kiezers naar hun oorspronkelijke partij) en D66 en VOLT staan nu ook 2 zetels lager dan 6 weken geleden.

Klaar voor de start is…… - 64236

Pieter Omtzigt

Aan de kiezers is voorgelegd wat ze zouden doen als Pieter Omtzigt aan de verkiezingen meedoet met een eigen lijst. Op basis van de antwoorden van afgelopen vrijdag zou die nieuwe partij dan 27 zetels halen.

BBB zou dan 9 zetels minder halen, PVV 4 zetels minder en VVD 3 zetels minder.

Belangrijk is te beseffen dat als Pieter Omtzigt echt aan de verkiezingen met een eigen lijst gaat meedoen, dat dan in de komende maanden nog veel kan gebeuren rondom het stemvoornemen. Er zal dan immers een kandidatenlijst komen, een verkiezingsprogramma e.d. Dat kan nog forse verschuivingen betekenen.

Maar ook is het waar dat maar liefst 35% van de Nederlanders op dit moment die nieuwe partij een grote kans geeft op een stem. Er is zeker ook nog een potentie van meer dan 27 zetels.

Klaar voor de start is…… - 64237

U heeft zojuist gelezen: Klaar voor de start is…

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963