Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Electorale reactie op Mona Keijzer als premierkandidaat

Electorale reactie op Mona Keijzer als premierkandidaat - 64374
Samenvatting van het artikel

Met Mona Keijzer als premierkandidaat zijn de electorale krachtsverhoudingen weer veranderd. Van de drie bekende kandidaten op dit moment scoort ze nu het hoogst. Het is u wachten op wat NSC gaat doen.

Lees volledig artikel: Electorale reactie op Mona Keijzer als premierkandidaat

Leestijd: 2 minuten

Electorale reactie op Mona Keijzer als premierkandidaat

Dit is de Q&A, die over deze peiling is geweest. Klik hier.

En lees ook het artikel “22-11-23: De slag om het torentje”. 

Spoedpeiling

Op 1 september 2023 maakte BBB bekend dat Mona Keijzer de premierkandidaat werd van die partij. Ze komt ook als tweede te staan op de kieslijst van die partij. De dag erna hebben we een peiling uitgevoerd om vast te stellen wat het effect van die aankondiging was op de electorale verhoudingen.

Wat we zien is dat BBB minder kiezers verliest aan NSC dan vorige week. (Dit zijn BBB-kiezers van maart jl.). Daarnaast heeft JA21 twee zetels verloren, die met name in de richting van VVD en NSC zijn gegaan.

De grootste vijf partijen halen samen 109 zetels. De volgende 11 partijen halen 41 zetels. In de Eerste Kamer bezetten de eerste 5 partijen samen 44 zetels. De volgende 11 partijen bezetten 31 zetels.

Premierkeuze

Aan de ondervraagden zijn de drie namen voorgelegd van de premierkandidaten die nu bekend zijn: Timmermans, Yeşilgöz en Keijzer. Daarbij is het vooral interessant om te bezien hoe dat zit bij de kiezers van de verschillende partijen. Want dat kan ook een indruk geven van de mogelijke electorale verschuivingen tijdens de campagne.

De uitslag van alle Nederlanders is:

  • 34% Keijzer
  • 31% Timmermans
  • 27% Yeşilgöz

10% heeft geen voorkeur of weet het niet.

Als we de keuzes afzetten naar de huidige stemkeuze dan zien we deze uitslag:

Ook op een andere manier kunnen deze cijfers (interactief) bekeken worden.

Voor de komende maanden is het meest van belang wat de kiezers van NSC vinden. En wat er gebeurt als Omtzigt ook zijn premierkeuze kenbaar maakt.

Daarnaast is het opvallend, dat bij de afgelopen twee verkiezingen Premier Rutte beduidend hoger scoorde dan de andere premierkandidaten, maar dat nu de lijsttrekker van de VVD op de derde plaats staat. Dat komt mede door de relatief geringe steun voor haar van kiezers van andere partijen dan de VVD, behalve dan de kiezers van NSC en CDA.

U heeft zojuist gelezen: Electorale reactie op Mona Keijzer als premierkandidaat.

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963