Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Hoe Marion Koopmans het lablek in Wuhan onder de pet heeft willen houden

Hoe Marion Koopmans het lab lek in Wuhan onder de pet heeft willen houden - 64385
Samenvatting van het artikel

Na bekend worden van geheim email- en charverkeer van begin februari 2020 is het duidelijk dat de kans op een lab lek in Wuhan door hen heel groot werd geacht. Maar dat die uitkomst ze zeer onwelkom was en daarom onder de pet werd gehouden, onder aanmoediging van Marion Koopmans.

Lees volledig artikel: Hoe Marion Koopmans het lablek in Wuhan onder de pet heeft willen houden

Leestijd: 3 minuten

Hoe Marion Koopmans het lablek in Wuhan onder de pet heeft willen houden

Geheim email/chat-verkeer

In maart 2020 werd er een artikel in Nature Medicin gepubliceerd van 5 prominente experts, waarin een lablek in Wuhan als uitgesloten werd omschreven. Het virus was overgesprongen van dieren naar mensen op de markt in Wuhan. Vanaf dat moment werd een lablek aangemerkt als een complottheorie.

Inmiddels is echter veel geheim email- en chatverkeer naar buiten gekomen tussen de auteurs en een aantal andere virologen, zoals Marion Koopmans, van begin februari 2020. En daaruit blijkt dat de auteurs de kans dat het virus uit het lab ontsnapt was, wel groot achten.

Dit schreef o.a. de belangrijkste auteur van het artikel, Kristian Andersen, op 2 februari:

Hoe Marion Koopmans het lab lek in Wuhan onder de pet heeft willen houden - 64386

“…een lab lek is zo verdomd waarschijnlijk omdat ze dit soort werk daar al deden en de moleculaire data is volledig in lijn met dit scenario”.

Aanzienlijke kans

Het onderlinge mail- en chatverkeer tussen de auteurs en anderen is hier te zien. En daaruit blijkt dat ook de andere auteurs de kans op een lab lek aanzienlijk vonden. Maar er waren twee argumenten, die ze ook vrijwel letterlijk zo opschreven, waarom ze niet wilden dat dit naar buiten kwam:

  1. Het zou tot een grote ruzie met de Chinezen leiden.
  2. Het zou leiden tot discussies over de veiligheid van virusonderzoek en toekomstig onderzoek hinderen.

En dus kozen ze ervoor, onder aanmoediging van Marion Koopmans, in hun artikel om expliciet aan te geven dat er geen sprake van een lab lek geweest was. Maar dat de uitbraak op de markt in Wuhan had plaatsgevonden, toevallig vlak bij het lab in Wuhan waar ze al jarenlang experimenten deden met coronavirussen van vleermuizen.

In die discussie is ook de Nederlandse hoogleraar Ron Fouchier betrokken. Hij heeft in 2011 ophef veroorzaakt omdat hij erin geslaagd was een besmettelijke variant van het vogelgriepvirus te maken. Op de site van NEMO Kennislink kan een samenvatting gevonden worden van de disussie die toen ontstond met als titel “Knutselen aan een gevaarlijk vius”. (Dit artikel stond 12 jaar op die site, maar is begin 2024 weggehaald. Maar een kopie treft u nog wel aan op onze site).

Fouchier raadde op 8 februari 2020 zijn collega’s af aandacht te schenken aan een lablek “want anders krijgen we nieuwe discussies over de veiligheid in labs en onnodige obstructies om in de toekomst virus te kweken in labs voor onderzoek naar mogelijke nieuwe uitbraken”.

Als wetenschappers niet met wetenschap bezig zijn

Hoe Marion Koopmans vervolgens te werk ging bij dit onder de pet houden van een mogelijk lab lek blijkt goed uit twee korte video’s van haar. Eentje op 21 februari 2020 bij een presentatie bij KNAW waarbij ze een lablek opnam in het rijtje belachelijke suggesties (zoals een meteoriet-inval). De andere eind 2021 toen ze desgevraagd bij Zembla aangaf dat ze ook in het begin op geen enkel momen bij de uitbraak een associatie maakte met het lab in Wuhan.

Van de beschikbare informatie is een powerpoint presentatie gemaakt, die u desgewenst kunt downloaden. Maar ook is er een video van 8 minuten van gemaakt. Die kunt u hieronder bekijken. En zo mogelijk delen met anderen, omdat het een prima illustratie is tot waartoe wetenschappers blijkbaar in staat waren en zijn: onwelgevallige informatie verbergen met een wetenschappelijk sausje, daarbij ongehinderd door andere wetenschappers of media.

Additionele informatie treft u ook aan in dit artikel. Het email- en chatverkeer vindt u hier. 

Een analyse van dit email- en chatverkeer in relatie tot de publieke uitlatingen van de auteurs treft u hier. 

U heeft zojuist gelezen: Hoe Marion Koopmans het lab lek in Wuhan onder de pet heeft willen houden.

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019