Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Nederland en de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Nederland en de Amerikaanse presidentsverkiezingen - 64451
Samenvatting van het artikel

Nederlandse kiezers hebben altijd een grote voorkeur gehad voor de Democratische partij in de VS. In 2008 wilde 80% Obama en 10% McCain. Op dit moment is er een grote voorkeur voor Biden boven Trump, maar dat geldt niet voor de kiezers van alle partijen.

Lees volledig artikel: Nederland en de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Leestijd: 2 minuten

Nederland en de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Door de jaren heen

In het verleden heb ik diverse malen bij Amerikaanse presidentsverkiezingen gemeten waar de voorkeuren lagen van de Nederlanders. Enkele peilingen uit de 20e eeuw lieten een enorme voorkeur zien voor de Democraten en de Democratische Presidentskandidaten. Maar dat patroon zette zich ook voort in deze eeuw.

  • Bij een onderzoek van Peil in 2004 was bijna driekwart van de Nederlanders voor de Democratische kandidaat Kerry en 15% voor de Republikeinse president Bush. Alleen bij de kiezers van de LPF was een (kleine) meerderheid voor Bush.
  • In 2008 was meer dan 80% voor Obama en 10% voor McCain. 60% van de PVV-kiezers was voor Obama en 30% voor McCain.
  • In 2016 wilde tweederde van de Nederlanders dat Hillary Clinton President zou worden en 17% Trump. Van de PVV-kiezers wilde 44% dat Trump de president zou worden en 34% Clinton.

In de laatste 20 jaar is het Nederlandse electoraat rechtser geworden. Interessant om te zien hoe de voorkeuren nu zijn in het licht van de verkiezingen van 2024.

Biden-Trump

Op dit moment geeft 53% van de Nederlanders de voorkeur aan de Democratische partij, 15% aan de Republikeinse partij en 32% heeft geen voorkeur.

Als men zou moeten kiezen tussen Biden en Trump als volgende president dan kiest 64% Biden, 22% Trump en heeft 14% geen voorkeur.

Hieronder de grafiek van die voorkeur uitgesplitst naar de huidige politieke voorkeur in Nederland.

Nederland en de Amerikaanse presidentsverkiezingen - 64449

Alleen bij de kiezers van JA21, PVV, SGP, BVNL en FVD is een voorkeur voor Trump. De kiezers van de linkse partijen kiezen vrijwel alleen Biden. Maar ook de kiezers van de VVD geven verreweg de voorkeur aan Biden (79%) boven Trump (6%).

De kiezers van de VVD geven voor 63% de voorkeur aan de Democratische partij, 8% de Republikeinse partij en 29% heeft geen voorkeur. Dat betekent dat een fors deel van de VVD-ers die geen voorkeur voor een partij heeft toch liever Biden zien dan Trump als volgende president.

Biden vervangen

Van alle Nederlanders hoopt 75% dat een andere kandidaat dan Biden de Democratische presidentskandidaat in 2024 wordt. Slechts 11% wil Biden als kandidaat. Dat is voor de kiezers van vrijwel alle partijen ongeveer hetzelfde.

U heeft zojuist gelezen: Nederland en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126