Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het Corona angst-orgel wordt al weer klaargezet

Het Corona angst-orgel wordt al weer klaargezet - 64474
Samenvatting van het artikel

Binnenkort zal men ons weer zo bang mogelijk gaan maken voor Covid-19, om op die manier een zo hoog mogelijk vaccinatie-niveau te laten krijgen. Oproepen tot andere maatregelen zullen daarbij ook weer gaan komen. Het is interessant om te zien welk effect de verkiezingscampagne daarbij zal hebben.

Lees volledig artikel: Het Corona angst-orgel wordt al weer klaargezet

Leestijd: 4 minuten

Het Corona angst-orgel wordt al weer klaargezet

In de VS

In de VS heeft de CDC op 12 september het advies gegeven dat iedereen van 6 maanden en ouder een nieuwe Corona-vaccinatie moet gaan nemen.

Als je het advies leest dan draait je maag om. Voor iedereen is het risico blijkbaar groot en vaccinatie is de enige redding. Deze zin zegt eigenlijk alles:

“De COVID-19 – last is momenteel lager dan op eerdere momenten in de pandemie; het absolute aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen blijft echter hoog. Oudere volwassenen en personen met een verzwakt immuunsysteem lopen het grootste risico op ernstige ziekte. Bovendien kunnen kinderen en volwassenen zonder onderliggende medische aandoeningen nog steeds ernstig ziek worden als gevolg van COVID-19.”

Over de verdere tekst van het advies kan ik meer dan 10 artikelen schrijven. Of beter: daar heb ik al meer dan 10 artikelen over geschreven.

Het vaccin is een geupgrade variant op basis van een nieuwere variant. Een vaccin dat nog amper verder is getest.

Interessant is ook de financiële component van deze nieuwe boostercampagne in de VS. Deze site geeft er een goed overzicht van. De Amerikaanse overheid heeft tot nu toe de vaccinatie betaald en betaalde prijzen tussen de 15 en 30 dollar. In totaal was dat 25 miljard dollar sinds 2020.

Zelf betalen

Maar de nieuwe vaccinatiecampagne wordt niet meer direct door de Amerikaanse overheid betaald. Het wordt nu zaak van verzekeringsbedrijven en allerlei overheidsfondsen voor specifieke groepen. En als je niet tot die groepen behoort en niet verzekerd bent dan moet je het zelf betalen.

De vaccinproducenten gaan als commerciële prijs 120 tot 130 dollar rekenen. Een factor 4 tot 6 keer zo hoog als de prijs die de Amerikaanse overheid betaalde. Stel dat een derde van de Amerikanen dit vaccin gaat nemen dan kost dat die instanties bij elkaar meer dan 10 miljard dollar.

Je ziet in de VS, met name in de Democratische staten, zoals in de Noordoostelijke staten van de VS en Californië, al weer plekken waar het verplicht wordt om dit vaccin te nemen. Zoals diverse universiteiten. En ook wordt er druk uitgeoefend om in gezondheidscentra mondmaskers verplicht te stellen.

Maar wat je vooral ziet, en het bericht van de CDC laat het al zien, dat men mensen weer behoorlijk bang maakt, om zo het vaccinatieniveau te verhogen. Kijk maar wat de verantwoordelijke van de Amerikaanse regering voor Covid, Dr. Jha,  onlangs in NBC Today hierover zei.

In Nederland

In Nederland is het advies anders dan in de VS. De groep die aangeraden wordt de boostervaccin te nemen is dezelfde groep die ook het advies krijgt om een griepvaccin te nemen: 60plussers, zwangeren, zorgmedewerkers en anderen met een hoog medisch risico.  De afgelopen 12 maanden zijn er ruim 4 miljoen Corona-boostervaccinaties gezet en men heeft nu ook dat aantal voor de komende maanden beschikbaar.

Maar de eerste tekenen van wat er in de VS al aan de hand is, zie je nu ook al in Nederland. Dat men probeert om van de doelgroep een zo groot mogelijk aantal mensen zich te laten vaccineren. En de meest geëigende manier is om mensen bang te maken dat als ze zich niet laten vaccineren, ze forse risico’s lopen.

Hoewel er wel lippendienst wordt bewezen, dat de Omikron-varianten minder ziekmakend zijn, maken ze toch duidelijk dat de voordelen van het vaccineren duidelijk opwegen tegen de mogelijke nadelen. Dat laatste moet ik eigenlijk corrigeren. Want er worden geen nadelen gemeld of gezien. Op die manier heeft eigenlijk iedereen wel voordeel ervan om zich te laten vaccineren.

De enige groep die ze uitzonderen zijn de mensen die de afgelopen zes maanden Covid hebben gehad. Die hebben het vaccin (nu nog) niet nodig.

Fascinerend is ook dat deze vaccinatiecampagne niet alleen dezelfde groep omvat als degenen die een griep-vaccin wordt aanbevolen, maar dat ook de periode waarop deze campagne loopt vrijwel gelijk is. Men moet zich dan kort na elkaar twee keer laten vaccineren. Er wordt zelfs al gesuggereerd om tegelijkertijd die twee vaccinaties te zetten. (En volgend jaar zal het wel een combi-vaccin worden, met een prijs voor de overheid die beduidend hoger is dan wat men tot nu toe heeft betaald).

Angst weer als middel

Je kunt voorspellen wat er gaat gebeuren. Zeker nu we de herfstperiode ingaan en het weer slechter gaat worden. Doorgaans begint in de loop van oktober het weer namelijk dusdanig te veranderen dat het gunstig gaat worden voor het Corona- en Influenzavirus om in besloten ruimtes langer in de lucht te blijven. Dus de druk op de zorg zal weer toenemen, hetgeen normaal is in het najaar, maar mede doordat er minder zorgcapaciteit is, zullen er weer alarmsignalen gaan komen. Die zullen vooral gebruikt en vertaald worden om het vaccineren verder te bevorderen. Maar het zal me niet verbazen als er ook voorstellen gaan komen tot het nemen van bepaalde maatregelen.

Maar wat men nog steeds niet echt gedaan heeft is het volgende. De les te leren dat het risico om besmet te raken door dit soort virussen in de herfst en de winter met name komt doordat het virus in besloten ruimtes lang kan blijven zweven. Er worden dus wel kapitalen uitgegeven aan het vaccin, maar een campagne (en geld) om besloten ruimtes veiliger te maken, daar wordt amper aandacht aan besteed.

Stijging geinfecteerden

Besef daarbij dat het zeker is dat in het najaar het aantal geïnfecteerden met een virus (welk virus dan ook) fors zal stijgen. En je weet ook al hoeveel toegang tot de media degenen krijgen die maatregelen willen. En dan praat ik nog niet eens over nieuwe virussen waarmee men ook de angst kan creëeren. Het Nipah-virus dat in India enkele doden op zijn conto heeft is daarvoor een eerste kandidaat.

Interessant is ook dat de komende twee maanden in Nederland de verkiezingscampagne een grote rol gaat spelen en het zou mij niet verbazen als dit onderwerp toch weer een rol gaat spelen. Immers, bij sterk toenemende ziektegevallen (door welke oorzaak dan ook) zou het kunnen zijn dat bepaalde partijen inschatten dat ze er voordeel van zullen hebben om op maatregelen aan te dringen en de angst verder op te voeren.

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

U heeft zojuist gelezen: Het Corona angst-orgel wordt al weer klaargezet.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.