Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Zo heeft OMT-lid Prof. Rovers haar rol verzaakt

Gênant optreden OMT-lid Prof. Rovers - 64700
Samenvatting van het artikel

Een tweet van Prof. Rovers over een lezing van Marc van Ranst over ventilatie op de Radboud Universiteit is een illustratie van hoe dit OMT-lid/hoogleraar Uitbraak van Infectieziekten op cruciale momenten vanaf 2020 niet gedaan heeft wat ze in haar rol had horen te doen. En doordat er niet onafhankelijk geëvalueerd gaat worden komt het ook niet naar boven. In dit artikel wel.

Lees volledig artikel: Zo heeft OMT-lid Prof. Rovers haar rol verzaakt

Leestijd: 3 minuten

Zo heeft OMT-lid Prof. Rovers haar rol verzaakt

Eredoctoraat Van Ranst

Op 17 oktober kreeg Marc van Ranst een eredoctoraat van de Radboud Universiteit. In de aanloop ernaartoe gaf hij een aantal lezingen. Dat leidde tot een tweet van Prof. Chantal Rovers waar mijn mond van open viel. Zij is sinds 1 maart 2021 hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten. Zij was ook vanaf het begin lid van het OMT.

Dit is de tweet:

Gênante onwetendheid OMT-lid - 64690

Van Ranst heeft ook al vanaf het begin gewezen op het belang van ventilatie en dat het virus door de lucht ging. Dit is o.a. terug te lezen in deze tweet van hem:

Gênante onwetendheid OMT-lid - 64691

Ook zette hij zich voor Vlaanderen in voor een “ventilatiefonds”, dat enigszins lijkt op wat ik in juni 2020 noemde “Deltaplan Ventilatie. 

Bij een uitzending van Dit is de Dag waren hij en ik gast en toen bleek dat we op dit punt op één lijn zaten. Maar ook hoe hij zich ergerde aan de Nederlandse deskundigen, die de besmetting door de lucht ontkenden/negeerden. Zoals het regelmatig bleek bij de gesprekken van Van Dissel in de Tweede Kamer en in OMT-adviezen. Datzelfde OMT waar Prof. Chantal Rovers ook in zat.

Zijn ergernis over het achterblijven van Nederland op dit punt, bleek onder meer uit deze tweet:

Gênante onwetendheid OMT-lid - 64692

En dat merkte ik ook toen hij in mei 2022, net zoals ik, bij de hoorzitting van de Commissie VWS van de Tweede Kamer kwam. Toen de mensen van TNO het belang van ventilatie bij de bestrijding van Covid nog onbewezen vonden.

Hoogleraar Uitbraak van Infectieziekten

Maar Prof. Chantal Rovers, die vanaf het begin lid was van het OMT en die blijkbaar een specialist is op het gebied van Uitbraak van Infectieziekten, ging volledig mee in een aanpak die lang de rol van aerosolen ontkende bij het verspreiden van de infectieziekte Covid-19. En zij vindt het blijkbaar de moeite waard om na het college van Marc van Ranst een tweet te plaatsen over het belang van ventilatie en dat dit al in 1918 bij de Spaanse Griep is onderkend. Meer dan 2 jaar geleden schreef ik dit artikel over de Spaanse Griep en ventilatie. 

En dit komt uit de Tilburgse Courant uit 1918. Laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Gênante onwetendheid OMT-lid - 64696

Maar nooit in de afgelopen 3,5 jaar heeft deze Hoogleraar Uitbraak van Infectieziekten in Nederland zich sterk gemaakt voor deze manier van bestrijden van Covid-19. Hoe zij erin zat blijkt o.a. uit dit interview in Nieuwsuur op 3 november 2021. Lockdownachtige maatregelen of maatregelen alleen voor ongevaccineerden!

Gênante onwetendheid OMT-lid - 64694

En dit interview uit de zomer van 2021 met haar is ook zeer interessant om terug te lezen. Alleen vaccinatie kon voorkomen dat je Covid kreeg bleek eruit. Dit is een quote van haar uit dat interview:

“Om besmetting met het coronavirus te voorkomen helpt alleen vaccinatie. Daarmee hebben we gelukkig een sterke troef. Er is geen ander middel wat goed werkt bij het voorkomen van corona.”

Nogmaals: dit is een in Nederland gerenommeerde hoogleraar Uitbraak van Infectieziekten, die in het OMT zat en regelmatig optrad in de media. En in de zomer van 2021 was het al duidelijk dat de vaccinatie besmetting met Corona niet voorkwam!

Misschien kan je je nu beter voorstellen waarom ik niet wist of ik moest lachen of huilen toen zij de tweet plaatste over het college van Van Ranst over het belang van ventilatie en dat het ook al bij de Spaanse Griep belangrijk was. Dat was een college dat zij in 2020 ZELF aan haar studenten had moeten geven, aan de andere leden van het OMT en wat zij ook in de Nederlandse media had moeten verkondigen. In plaats van in de zomer van 2021 nog te beweren dat de vaccinatie het enige middel was om je tegen de Corona besmetting te beschermen….

Reactie Van Ranst

Ik herplaatste de tweet van haar met de toevoeging: “Ik had dit verhaal jullie ook in april 2020 kunnen vertellen. Dan hadden we er nog wat aan gehad bij het beleid in Nederland sindsdien. Maar toen waren jullie nog in de dogmatische “grote druppels” -leer.”

Van Ranst reageerde daarop met:

Gênante onwetendheid OMT-lid - 64697

Natuurlijk was niet de vraag of men het al niet heel vroeger al wist hoe belangrijk ventilatie en CO2- metingen waren. Maar het ging natuurlijk erom dat bij de uitbraak van een wereldwijde pandemie in 2020 deze belangrijke kennis uit het verleden door vrijwel alle deskundigen, inclusief Prof. Rovers genegeerd werd. (Iets waarover Van Ranst toen ook al geïrriteerd was, net zoals ik).

Daarom schreef ik dit:

Gênante onwetendheid OMT-lid - 64698

Vanzelfsprekend geen reactie meer, noch van Van Ranst, noch van Rovers. Want het evalueren van het eigen optreden van het OMT, onze wetenschappers uit het OMT (en de Nederlandse media) tijdens de grootste naoorlogse crisis in Nederland is blijkbaar onnodig. Want stel je voor wat er nog allemaal meer aan geklungel met enorme gevolgen boven water komt.

U heeft zojuist gelezen: Zo heeft OMT-lid Prof. Rovers haar rol verzaakt

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Prognose voor de uitslag van de historische TK-verkiezingen 2023 - 68496