Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Afscheiding

Afscheiding - 69410
Samenvatting van het artikel

Volgens Sander Schimmelpenninck in zijn column in De Volkskrant van vanmorgen zou het beter zijn als de steden zich los maken van de rest van het land in een stadsfederatie. Dan heeft men niets meer te maken met degenen die zorgen voor de foute verkiezingsuitslag. En passant mag ik van hem verhuizen naar de omgeving van Almelo.

Lees volledig artikel: Afscheiding

Leestijd: 4 minuten

Afscheiding

Naar Almelo

Binnenkort verhuis ik van Amsterdam naar Almelo. Althans, als ik de column van Sander Schimmelpenninck moet geloven, vanmorgen in De Volkskrant. Een volgend artikel in de serie  “Rouwverwerking”, die de krant na 22 november is gestart als reactie op de verkiezingsuitslag. Sander beschreef zijn gewenste toekomstbeeld: “een progressieve Europese federatie van stadsstaten, die zich afscheiden van romp-natiestaten, waarin het sektarisch conservatisme ongelimiteerd kan worden gevierd.” Ja, dit is een letterlijk citaat. Mijn nieuwe woning zou uitzicht bieden op het kanaal Almelo-De Haandrik gaf hij aan.

En passant werd ik ook nog gekwalificeerd als “aanjager van het rechts-extremisme” door mijn “anti-eliteretoriek”.

Stemrecht veranderen

Al eerder had Marcia Luyten, ook columniste van die krant, geopperd de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen naar 16 jaar om het aandeel ouderen onder de kiesgerechtigden te doen afnemen en daarmee het aandeel behoudende kiezers. Een voorstel dat trouwens weinig zoden aan de dijk zet gezien de uitslag van de scholierenverkiezingen, waarbij PVV en FVD de grootste werden.

En ook werd na de enorme winst van BBB in maart door sommigen gespeeld met de gedachte om kiezers boven de 75 jaar hun stemrecht te ontnemen.

Allemaal gedachten, die voortkomen uit het gevoel dat het toch beter zou zijn als het overgrote deel van de kiezers die mogen opkomen, hetzelfde stemt als de bedenkers van dat plan.

Ja, als de uitslag van de verkiezingen in Nederland alleen bepaald zou worden door degenen die in de grote steden wonen dan zou een combinatie van PvdA/GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, NSC en DENK de meerderheid hebben.

Voor Sander Schimmelpenninck en al de anderen die in de rouw zitten omdat Nederland niet gestemd heeft zoals zij wilden, heb ik een veel makkelijker suggestie. Gewoon teruggaan naar de Grondwet van Thorbecke uit 1848. Daarin stond dat het kiesrecht voorbehouden was aan mannen die tekenen van geschiktheid en maatschappelijke welstand bezaten. In de praktijk werd dat aanvankelijk minimaal een bepaalde opleiding te hebben genoten en een bepaald bedrag aan belasting betalen. Dan bereik je ook het gewenste resultaat. Vooruit, met een kleine aanpassing: ook vrouwen die aan de voorwaarden voldoen mogen stemmen.

Maar als ik zijn column goed lees, zal hij daar niet blij mee zijn. Hij wil zo min mogelijk te maken hebben met mensen die niet dezelfde opvattingen hebben als hij. Dus gewoon nieuwe grenzen aanleggen rondom steden, dan zijn we tenminste fijn met “ons soort mensen”. Een klein probleempje wordt dan wel waar de opvang van asielzoekers zal plaatsvinden, want Ter Apel zal wel niet worden toegelaten tot deze gewenste federatie van stadsstaten.

Wat nu?

Alle gekheid op een stokje. Al het gefoeter op PVV en Wilders heeft mede tot doel om niet na te hoeven denken over wat de eigen verantwoordelijkheid is voor de uitslag van 22 november 2023. Niet dat er geen uitspraken en acties zijn geweest van Wilders/PVV waarvan je hoopt dat hij daar oprecht excuses voor aanbiedt.

Maar dat de PvdA tussen 2012 en 2017 van 38 naar 9 zetels terugzakte lag niet aan Wilders, maar aan de PvdA zelf onder leiding van Samsom. Die in de regering met de VVD veel waarvoor de sociaal-democratie stond verkwanselde. Dat was de laatste duw die de traditionele aanhang van de PvdA nodig had om te concluderen dat die partij hen definitief in de steek had gelaten. De zwerm afgehaakten landde in 2019 bij FVD, tijdens PS2023 bij de BBB en vorige maand bij de PVV. (In 2017 schreef ik een bijdrage in het boekje van Bram Peper met de titel “Haalt de PvdA 2025?” met als stelling dat de PvdA noch sociaal meer was, noch democratisch.)

En je hoeft vanuit de Randstad niet helemaal naar het Oosten of Noorden te reizen om te begrijpen welke processen zich hebben voltrokken. Ga eens praten, niet ver van Rotterdam, met de inwoners van Spijkenisse, Barendrecht en Ridderkerk. In deze drie gemeenten stemde in 2012 24% PvdA+GroenLinks en 15% PVV. Vorige maand was dat 10% voor PvdA+GroenLinks en 33% PVV. (In Spijkenisse haalde de PVV zelfs 38%). Cijfers die trouwens niet veel verschillen van Purmerend.

En kijk dan vooral ook naar deze imponerende korte documentaire van VPRO Tegenlicht over de Sociale Woningbouw in Wenen. Hoe men daar consequent al 100 jaar bij de woningbouw heeft gezorgd voor goede kwaliteit woningen tegen lage huur voor het overgrote deel van de bevolking. Met soms zelfs een zwembad op het dak. Waarbij betrokkenen ook nog vertellen dat Nederland een voorbeeld voor hen is geweest, maar dat dit al lang voorbij is.

Onvrede

Als je weigert in te zien waar de onvrede vandaan komt en niet onderkent welke belangrijke rol het gevoerde beleid daarbij heeft gespeeld (waarbij men consequent geen gebruik heeft gemaakt van de kennis en inzet van de bewoners zelf en dacht dat men het van bovenaf allemaal wel kon regelen) dan zal er ook geen aanzet komen tot een samenwerking waardoor er wordt gedepolariseerd.

Als men niet uit de slachtofferrol komt “kijk eens wat domrechts ons heeft aangedaan”, dan is de kans inderdaad groot dat het leidt tot de zwarte scenario’s die men schetst.

En misschien wordt het tijd dat op de burelen van De Volkskrant ook eens nagedacht wordt over wat de naam van de krant letterlijk betekent. En dat er ook eens ruimte gegeven wordt aan columnisten die niet tot “ons soort mensen behoren”, zodat men niet langer zal blijven zwelgen in het onrecht dat is aangedaan door de kiezers op 22 november 2023. Anders zou ik ter voorbereiding van de wereld die Sander Schimmelpenninck voor zich ziet de naam van de krant alvast veranderen in “De Stadsbode”. En degenen die abonnee willen worden van die krant een soort “stemwijzer”  laten invullen, waarbij degenen die niet voldoende punten halen de toegang tot de krant wordt ontzegd.

Ik bied me alvast aan als correspondent van de krant uit Almelo.

P.S. Ik weet niet of de keuze van Sander om mij te laten wonen bij het kanaal Almelo-De Haandrik bewust zo is gedaan. Maar laat dat nu net het kanaal zijn waar 400 huizen 5 jaar geleden forse schade hebben opgelopen toen het kanaal geschikt werd gemaakt voor grotere vrachtschepen. Met grote spanning tussen de bewoners en de overheid als gevolg. Onlangs heeft Mona Keijzer een rapport uitgebracht aan de provincie met de titel “Wat rechtmatig is, is niet altijd rechtvaardig”, over de spanning tussen de bewoners en de autoriteiten. Een rapport, waarin nu precies die problemen werden beschreven waardoor het vertrouwen van de bevolking in de overheid verdwijnt, maar waarin ook werd aangegeven wat de oplossingsrichting is. 

U heeft zojuist gelezen: Afscheiding.

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.