Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het net sluit zich om het lab in Wuhan en Peter Daszak

Het net sluit zich om het lab in Wuhan - 69448
Samenvatting van het artikel

Nieuw explosieve informatie is beschikbaar gekomen over de wijze hoe Peter Daszak e.a. de strengere veiligheidseisen in de VS wilden omzeilen om het Coronavirus gevaarlijker voor de mens te laten maken in het Coronalab in Wuhan.

Lees volledig artikel: Het net sluit zich om het lab in Wuhan en Peter Daszak

Leestijd: 5 minuten

Het net sluit zich om het lab in Wuhan en Peter Daszak

Maag omdraaien

De Amerikaanse journalist Emily Kopps, die zich – gelukkig – blijft verdiepen in het onderwerp van het begin van SARS-CoV-2 is maandag met een grote onthulling gekomen. Een onthulling die tegelijk je maag laat omdraaien als je beseft wat Covid-19 wereldwijd heeft aangericht. Maar ook hoe zeer mensen als Anthony Fauci, Marion Koopmans en Peter Daszak hun best deden om de aandacht weg te leiden van het Lab in Wuhan als mogelijke plek waar het virus is gemaakt en ontsnapt. Met name door de sterke band die er was tussen Daszak en het lab in Wuhan.

Het werpt ook nog een extra licht op het interview van Maarten Keulemans afgelopen zaterdag in De Volkskrant met Peter Daszak, die zich van geen kwaad bewust was en is.

De onderzoeksaanvraag

Peter Daszak is de baas van de ngo EcoHealth Alliance, die onderzoek doet naar virussen die gevaarlijk voor de mensheid zouden kunnen worden. Daarbij wordt er ook onderzoek gedaan in laboratoria waar kunstmatig het virus een stuk gevaarlijker wordt gemaakt voor de mensheid. Dat heet gain-of-function onderzoek. Het doel is daarbij voorbereid te zijn als het in de natuur echt zou gebeuren (bij het overspringen van dieren naar mensen).

Het is een soort onderzoek waarover veel discussie was en is, omdat er ook deskundigen wijzen op het gevaar dat als dat nieuwe gevaarlijke virus uit het lab ontsnapt (doordat een medewerker geïnfecteerd wordt, die dan vervolgens buiten het lab andere infecteert). Een collega van Marion Koopmans uit Rotterdam Ron Fouchier heeft in 2011 vogelgriep veel besmettelijker gemaakt voor de mens, zoals o.a. hier ook is te lezen. (Dat artikel heeft 12 jaar gestaan op de site van Nemo-Kennislink, maar is sinds januari 2024 verdwenen. Een kopie hiervan staat nog op onze site).

EcoHealth werkt met privé-donaties en ook via financiering direct of indirect door het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid. Peter Daszak werkte nauw samen met het lab in Wuhan waar de Chinese specialisten werken op het terrein van coronavirussen.

Verboden

Belangrijk is het ook te weten dat dit soort onderzoek een periode in de VS verboden is geweest omdat het te gevaarlijk zou kunnen zijn. En dat laboratoria in de VS, die dit soort onderzoek doen aan de hoogste veiligheidseisen moeten voldoen (BioSafety 3 of soms ook BioSafety 4). Dan ziet het lab er ongeveer uit als we kennen uit de film Outbreak, waar de medewerkers in complete witte pakken lopen en ook zuurstofflessen gebruiken.

Het net sluit zich om het lab in Wuhan - 69439

Besef dat in 2018 Amerikaanse diplomaten aan de bel trokken omdat ze vonden dat de veiligheidsvoorschriften in het lab in Wuhan te slap waren voor het soort onderzoek dat men daar deed.

In 2018 diende Peter Daszak/EcoHealth, o.a. samen met het lab in Wuhan (!), een onderzoeksplan  in voor gain of function-onderzoek met de naam DEFUSE. Het was een onderzoeksopzet om een variant van de Coronavirus te maken, die sterk lijkt op het Coronavirus, zoals het eind 2019 is begonnen om over de wereld zich te verspreiden. De aanvraag betrof 14 miljoen dollar.

Het net sluit zich om het lab in Wuhan - 69440

Het werd ingediend bij DARPA. Een Amerikaanse overheidsinstantie van het Ministerie van Defensie om projecten te financieren, die belangrijk zijn voor de Nationale veiligheid. Dit onderzoeksvoorstel werd afgewezen. Dat wordt mede als argument gebruikt om te stellen dat dus Peter Daszak/EconHealth niets met de uitbraak in Wuhan te maken heeft. Het moet op de markt in Wuhan gebeurd zijn.

De conceptaanvraag

Maar journalist Emily Kopp heeft dus de hand weten te leggen op de conceptaanvraag van DEFUSE  uit 2018 en dan met name de informatie-uitwisseling tussen de mensen die deze aanvraag aan het maken waren. Twee namen zijn dan ook nog belangrijk te weten. Die van Ralph Baric, die een laboratorium in North Caroline in de VS leidt, waar volgens de aanvraag het onderzoek zou gaan plaatsvinden. En die van Shi Zhengli, die in Wuhan het lab leidt en niet voor niets “Bat Lady” werd genoemd, de grootste specialiste op het terrein van corona en vleermuizen. Dat lab was één van de indieners van de aanvraag.

In het concept staat een opmerking van Peter Daszak bij de tekst en die vrij vertaald luidt:

Omdat de aanvraag bij de Amerikaanse overheid is, doen we alsof al het onderzoek in de VS zal plaatsvinden. Maar in Wuhan is men beter in staat om dit onderzoek te doen. En omdat ze daar lagere veiligheidseisen hebben dan in de VS is het ook nog goedkoper.

Dit is het fragment uit de concepttekst. Besef dat BSL2 (Bio Safety Level 2) betekent dat de veiligheidseisen veel lager zijn dan bij BSL3 of BSL4 en ook een stuk goedkoper:

Het net sluit zich om het lab in Wuhan - 69442

Er was een “comment” van Ralph Baric bij die luidt:

Het net sluit zich om het lab in Wuhan - 69446

Dus in China

Dus door het onderzoek te laten uitvoeren in China kon men met minder veiligheidsvoorzieningen volstaan.

De toevoeging van Peter Daszak was ook bijzonder. Daszak schrijf hierin dat in het voorstel staat dat het onderzoek in Amerika zal worden uitgevoerd. Maar dat dit gedaan was om de kans voor het verkrijgen van de subsidie te vergroten. En als het geld binnen is kan een hoop werk in Wuhan worden uitgevoerd.

Het net sluit zich om het lab in Wuhan - 69445

Nu zou men kunnen zeggen (en dat doet Daszak en consorten ook), maar het onderzoek is toch niet doorgegaan, dus wat maakt dit uit?

Maar daar zijn drie tegenwerpingen tegen te maken:

  1. Besef dat als dit soort onderzoeksaanvragen worden ingediend dat het dan niet is dat men daarna van scratch zou gaan starten. Men deed al veel onderzoek en ook voor het onderzoek waar men een aanvraag voor indient zijn er al veel voorbereidingen geweest.
  2. Het zou kunnen zijn dat er een andere manier van financiering is gevonden, waarbij men het werk volledig naar Wuhan heeft gehaald. Of dat men in China autonoom dit project toch gestart heeft (al dan niet met medewerking van Daszak).
  3. Het geeft aan dat Daszak bereid was om dit soort heel gevaarlijk onderzoek te laten plaatsvinden in een lab waar de veiligheidsvoorzieningen slechter waren dan in de VS. Juist omdat het virus zich door de lucht kan verspreiden was dat bij SARS-CoV-2 een groot risico.

Daarnaast werpt het een extra wrang licht op het feit dat heel kort na de uitbraak in Wuhan Peter Daszak en collega’s naar buiten toe riepen dat het virus op de markt in Wuhan was overgesprongen en de ontsnapping uit het lab aanmerkte als een complottheorie (o.a. Marion Koopmans op 21-2-2020).

Het maakt nog eens duidelijk welke gevaarlijke spelletjes er werden gespeeld en hoeveel mensen boter op hun hoofd hebben ten aanzien van dit onderwerp.

En het is ook opmerkelijk hoe weinig van dit bovenstaande in de Nederlandse media is terug te vinden. De Daily Mail besteedde er maandag wel een groot artikel aan.

Het net sluit zich om het lab in Wuhan - 69447

Geen associatie

Ik sluit zoals bij eerdere artikelen af met de veelzeggende reactie van Marion Koopmans, die in najaar 2021 op de vraag of ze in het begin niet dacht aan een ontsnapping uit het lab in Wuhan onbeschaamd durfde te zeggen: “Omdat er een lab was in Wuhan waar ze coronavirussen onderzoeken, dat wekt bij mij geen associatie”.

Wanneer wordt journalistiek Nederland wakker?

U heeft zojuist gelezen: Het net sluit zich om het lab in Wuhan en Peter Daszak

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
“Ze kunnen niet eens de pandemie voorspellen, die ze zelf hebben veroorzaakt” - 71056
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024