Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Praktisch Haags formatierekenen

Praktisch Haags formatierekenen - 71088
Samenvatting van het artikel

Je moet wel slecht kunnen rekenen en weinig kennis hebben van politieke en electorale verhoudingen om te denken dat een meerderheidskabinet met PvdA/GroenLinks erin een realistisch alternatief is.

Lees volledig artikel: Praktisch Haags formatierekenen

Leestijd: 2 minuten

Praktisch Haags formatierekenen

Over links, hoe dan?

Nu het formeren over rechts op dit moment lijkt te stranden, wordt er in de media van uitgegaan dat Frans Timmermans het mag gaan proberen om een regering te vormen. 

Maar ik heb dan het gevoel dat er dan wel wat mensen tussen zitten die problemen hebben met rekenen en/of heel weinig realiteitszin hebben.

Er zijn maar twee mogelijke invalshoeken bij een Timmermans-meerderheids kabinet:

    • PvdA/GroenLinks + VVD + NSC (69 zetels) plus nog 7 zetels. 
    • PvdA/GroenLinks + D66 + SP + ChristenUnie + PvdD + Volt (47 zetels) plus nog 29 zetels.

Laten we die twee alternatieve lijnen even uitwerken:

Romp: PvdA/GrL+VVD+NSC (69) 

Praktisch Haags formatierekenen - 71084

Om nog 7 zetels hierbij te krijgen zou kunnen met behulp van D66. Of anders moeten er nog 2 andere partijen bij. Met D66 erbij hebben deze partijen echter nog maar 29 zetels in de Eerste Kamer. 9 te weinig voor een meerderheid. 

Maar hoe groot is de kans dat de VVD tot een regering zal toetreden met PvdA/GroenLinks, NSC en D66? Nog los van de vraag of NSC dat wil. (Of dat de andere partijen met NSC willen. In dit kader raad ik u aan deze ontluisterende podcast van Wouter de Winther te luisteren van afgelopen vrijdag). 

Het lijkt uitermate onwaarschijnlijk dat de VVD in een dergelijk kabinet stapt. En als ze het wel zouden doen worden ze vrijwel zeker heel snel electoraal fors verder gedecimeerd.

Romp: Links (47)

Praktisch Haags formatierekenen - 71083

Met deze variant zijn er partijen links van het midden die samen 47 zetels hebben en zijn er nog minstens 2 partijen nodig. Als dat VVD plus NSC zijn, dan zou het vorig alternatief logischer zijn (want dat zijn dan 4 partijen in plaats van 8). Met als enig verschil dat er dan wel een meerderheid in de Eerste Kamer is. (De 6 partijen hebben samen 30 zetels in de Eerste Kamer).

Als NSC wel toetreedt dan is het totaal aantal zetels nog maar 67. Zelfs met het CDA erbij is er nog geen meerderheid en heb je nog één of twee nodig.

Met de VVD erbij is het aantal 71 en dan is het CDA nodig om de 76 zetels te halen. Hoe je deze variant ook verkent, er zijn in totaal  8 partijen nodig in een meerderheidsregering.

Zeer onrealistisch 

Hoewel het bij deze twee varianten mogelijk is om op een getal boven de 75 zetels te komen, is het duidelijk dat beide alternatieven zeer onrealistisch zijn.  

Stel dat er een (nieuwe) informateur komt met de opdracht om te kijken of deze regering mogelijk is. Die informatieperiode zal dan ook niet lang duren.

Ik heb zo het vermoeden dat we dan niet terug zijn bij af, maar de vorming van een regering op rechts zal dan een andere dynamiek krijgen dan op dit moment. Met name zal dat dan – de fractie van – Omtzigt betreffen waarop de  krachten nog veel groter zullen zijn dan nu. 

U heeft zojuist gelezen: Praktisch Haags formatierekenen

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube   

Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019