Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Reactie op Schoof als Premier

Reactie op Schoof als Premier - 89520
Samenvatting van het artikel

Zo reageren de kiezers op de aankondiging dat Dick Schoof de nieuwe premier wordt van Nederland.

Lees volledig artikel: Reactie op Schoof als Premier

Leestijd: 2 minuten

Lees ook : De grote invloed van de lage opkomst bij de Europese Parlementsverkiezingen.

Impact Schoof

De peiling van Peil.nl enkele dagen nadat bekend geworden is dat Dick Schoof de volgende premier zal worden, geeft een goed beeld van hoe de kiezers van de verschillende partijen over de ontwikkelingen rondom de formatie denken.

Allereerst de zetelpeiling voor de Tweede Kamer. De score van de PVV is de laagste sinds begin december 2023. Hoewel de 42 zetels nog steeds een winst laten zien (+5)  en de PVV 17 zetels groter is dan partij nummer 2: PvdA/GroenLinks.

Reactie op Schoof als Premier - 89506

De daling van de PVV is te zien doordat van de PVV-kiezers van 22-11-23 nu nog 88% de PVV stemt, terwijl dat in de afgelopen tijd rond de 95% schommelde. Een deel van die kiezers noemt nu FVD. Daarnaast zijn er wat minder overgangen van andere partijen naar de PVV. Met name bij de VVD zien we dat de overgangen in de richting van de PVV wat afgenomen zijn. Ten slotte zien we dat VOLT wat aantrekt. Vermoedelijk in het licht van de naderende Europese Parlementsverkiezingen.

Beoordeling

Zowel ten aanzien van het hoofdlijnenakkoord als ten aanzien van Dick Schoof als premier is gevraagd hoe men dat beoordeelt. Men kon uit 5 antwoorden kiezen: Positief, Vrij positief, Neutraal, Vrij Negatief, Negatief. Door de negatieve antwoorden af te trekken van de positieve antwoorden krijgen we in één oogopslag een indruk van hoe er over gedacht werd naar de huidige stemkeuze.

Reactie op Schoof als Premier - 89507

De scores per partij m.b.t het regeerakkoord verloopt via het patroon dat we inmiddels kennen. Hoge scores van kiezers van de vier partijen die de regering vormen. Kiezers van FVD en CDA liggen dicht bij de gemiddelde waarde van Nederland 25. PvdA/GroenLinks, D66, Volt en PvdD scoren net zo negatief als de vier formerende partijen positief scoren. Besef echter wel dat de vier partijen die nu formeren in totaal 76 zetels hebben bij de huidige peiling en die vier oppositiepartijen aan de linkerkant slechts 41 zetels.

Het patroon bij de reactie op Premier Dick Schoof is duidelijk anders. Terwijl het saldo tussen positief en negatief met 24% vrijwel gelijk is aan het oordeel over het hoofdlijnenakkoord. Kiezers van VVD en NSC zijn duidelijk positiever dan die van PVV en BBB. Kiezers van CDA en ChristenUnie scoren hoger dan die van PVV en ChristenUnie. De kiezers van de oppositiepartijen scoren gemiddeld rondom nul. Kiezers van FVD zijn vrijwel allemaal negatief.

In deze grafiek staan de reacties op 6 stellingen m.b.t. premier Schoof afgezet naar huidige stemkeuze.

Levensduur kabinet

Een andere manier om de reactie van de kiezers te meten op het nieuwe kabinet met premier Schoof is met de vraag hoe lang men denkt dat het kabinet blijft zitten en hoe lang men dat hoopt. Deze grafiek laat de percentages zien van degenen die denken/hopen dat het kabinet minstens tot in 2026 zal blijven zitten.

Ook hier zien we de verschillen in hoop en verwachting naar kiezers van de vier partijen die aan het kabinet deelnemen en de andere partijen.

Reactie op Schoof als Premier - 89509

Deze cijfers zijn gunstiger dan een paar weken geleden. Want 41% van alle Nederlanders denkt dat het kabinet tot minstens in 2026 blijft zitten. Dat was een maand geleden nog maar 28%.

Reactie op Schoof als Premier - 89510

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.